Верховного комісара ОБСЄ у справах нацменшин просять захистити башкирський рух

 

Захисники прав народів Ідель-Уралу звернулися до верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєра з проханням заступитися за башкирську громадську організацію “Башкорт”, яка піддається переслідуванням у Росії через свою діяльність на захист прав башкирів.

Відповідне звернення до Заньєра було спрямоване співзасновником громадського руху “Вільний Ідель-Урал”, політичним емігрантом Рафісом Кашаповим.

“Вільний Ідель-Урал” – базований в екзилі (переважно в Україні) громадський рух народів Поволжя, що має на меті здобуття незалежності республіками Мордовія, Чувашія, Марій Ел, Татарстан, Удмуртія, Башкортостан та створення об’єднання цих республік зі спільним кордоном.
Співзасновник руху Рафіс Кашапов після політичних переслідувань в РФ отримав політичний притулок у Великій Британії.

“Вам добре відоме те безправне становище, у якому перебувають корінні народи Російської Федерації: з 2001 р. нам заборонено законом створювати власні національні партії, з 2018 р. державні мови національних республік перестали бути обов’язковими для вивчення у школах. Єдиний державний іспит для випускників шкіл складається виключно російською мовою. Наші діти позбавлені права на складання іспитів державними мовами республік – суб’єктів федерації. Нам навіть заборонено використовувати латинську графіку для рідної мови. Москвою безальтернативно нав’язується кирилиця”, – зазначено в англомовному зверненні Кашапова.

У своєму листі до верховного комісара ОБСЄ у справах нацменшин Рафіс Кашапов просить публічно звернутися до російської влади з вимогою припинити політично вмотивований судовий процес проти організації “Башкорт” та закликати Москву відмовитись від політики насильницької русифікації корінних народів РФ.

Коментуючи появу відкритого листа, Рафіс Кашапов зазначив, що судові переслідування і тиск на активістів національних рухів – це ті виклики, що постали перед всіма народами Ідель-Уралу.

“Всі знають, що між татарами і башкирами є суперечки… Водночас я сповідую простий принцип: краще зробити маленьку, але реальну справу для зміцнення взаємоповаги між нашими народами, ніж виголосити тисячу промов про тюркську єдність. Саме тому ми докладемо всіх зусиль, аби федеральна та місцева влада облишила в спокої організацію “Башкорт”. Сьогодні ми солідарні з башкирами”, – сказав татарин Кашапов.

Як відомо, що 7 лютого у Верховному суді Башкортостану почався судовий процес за позовом республіканської прокуратури про визнання організації “Башкорт” “екстремістською” і заборону її діяльності. Наглядове відомство зібрало в один “пакет” усі претензії, які висувалися до організації силовиками РФ за останні два роки, включаючи проведення мітингу на захист башкирської мови в 2017 році, численних їїнів (башкирських народних зібрань), зокрема, на захист гори-шихану Куштау, якій загрожує промислова розробка “Башкирською содовою компанією”. У виступах активістів на цих заходах прокуратура виявила ознаки “екстремізму”.

11 березня “Башкорт” публічно закликав мешканців республіки бойкотувати голосування про внесення правок до конституції РФ.

Нагадаємо, у вересні 2019 року в Іжевську вчений Разін спалив себе перед Держрадою республіки на знак протесту проти утисків удмуртів та їхньої мови й культури.

Читайте також:
“Суб’єкти федерації – колонії Москви”: “Вільний Ідель-Урал” висунув вимоги щодо статусу нацменшин у конституції РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна