Військові медики п’ять годин оперували пітбуля Капрала. Пес одужав і знову на позиції

 

Військові медики врятували пітбультер’єра Капрала, який наприкінці грудня підірвався на розтяжці в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Історію пса розповіли журналісти “Радіо Свобода”.

Військовослужбовці підібрали Капрала в 2016 році неподалік Ясинуватої.

Чорного пітбультер’єра військові підібрали під Ясинуватою влітку 2016 року ще цуценям.

“Тоді людей з села евакуювали, а тварина залишилася сама. Він був весь в лишаях, худий. Тоді командир взводу Мічман його виходив. Тому він, мабуть, так до людей і ставиться. Всіх людей любить, особливо які в формі”, – розповідає військовослужбовець Євген.

Фото: Радіо Свобода

В кінці грудня пес підірвався на розтяжці.

“Прибіг наш боєць і сказав, що в кущах лежить поранений Капрал. Потім, як годиться, поки я накладала оклюзійну пов’язку, інші перев’язували, знеболювали. Спасибі всім в підрозділі, не розгубилися, відразу організували носилки, знайшли машину і повезли його в цивілізацію. Втім, там місцеві ветеринари відмовилися нас приймати. Тоді ми вирішили його направити в “людський госпіталь”. Капрал, насправді, наш повноцінний боєць”, – розповіла військовий медик Олена.

Життя Капралові в госпіталі рятували анестізіолог, сестра-анестезист, військовий медик і спеціально викликаний для цього з іншого підрозділу колишній ветеринар.

Операція тривала близько 5 годин.

“Було багато ран, які потрібно було почистити, обробити, плюс поранення черевної порожнини, там треба було провести ревізію. Ми мали дуже хорошого і досвідченого анестезіолога, тому все прекрасно вийшло. Дуже багато було уламків, навіть не уламків, а шматків дерева, мабуть, розтяжка була біля дерева. І вся грудна клітка була розколота, саме палицями і гілками, ми безпосередньо з плевральної порожнини діставали палиці, і в м’язах теж вони застрягли. Все це ми почистили”, – згадує колишній ветеринар, а тепер бойовий медик евакуації Марія Щанкіна.

Уже після поранення Капрал повернувся на позицію.

За місяць пса “виходили”, і він повернувся в стрій.

Фото: Радіо Свобода

“Можливо, він цим комусь з нас життя врятував. Тому що це, дійсно, не наша розтяжка була. Або хтось до нас ставив, або … хто знає”, – говорить військовослужбовець Євген.

Читайте також:
72 омбр показала свого бойового гусака Гришу з другою ротацією

Окупанти обстріляли позиції 93 омбр біля Кримського: осколок міни влучив у собаку Білку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна