Громадські організації заступилися за міністра освіти Новосад через “мовні” звинувачення

 

Низка громадських організацій висловили підтримку міністрові освіти і науки України Ганні Новосад після звинувачень на її адресу в “українофобії” й “русифікаторській політиці”.

Відповідне звернення опубліковано в середу, 26 лютого, на сторінці спільноти “Мова об’єднує”.

“Останнім часом ми спостерігаємо інформаційні атаки, спрямовані проти тих нечисленних високопосадовців, які відкрито й послідовно впроваджують у життя законодавство, що захищає українську мову. Головним об’єктом таких атак стала міністерка освіти і науки Ганна Новосад, яку звинувачують у буцімто “українофобії” й “русифікаторській політиці”, – йдеться у повідомленні.

Громадські організації, які заступилися за міністра, називають ці звинучення “нісенітницею”.

“Ми не ідеалізуємо ні особу пані міністерки, ні стан виконання мовного законодавства в системі освіти. Безумовно, в закладах освіти є багато порушень вимог про українську мову освітнього процесу. Але цілком очевидно, що такі порушення не є наслідком політики міністерства і його очільниці, яка, навпаки, докладає зусиль для повноформатного функціонування української мови в освіті”, – наголошують активісти.

Представники ГО, які виступили на захист Новосад, також перерахували ставлення та позицію міністра до питань мови в різних сферах.

“На наше переконання, справжньою метою атак на очільницю МОНу є прагнення замінити її на людину, лояльну до “русского міра”, що за нинішніх обставин украй небезпечно”, – резюмували представники ГО у своєму зверненні та закликали владу та суспільство “не піддаватися на навмисні провокації”.

Спільну заяву підписали:

  • Рух “Простір свободи”
  • ГО “Незалежні”
  • ГО “Український світ”
  • Волонтерський рух “Безкоштовні курси української мови”
  • Портал мовної політики
  • Ініціатива “Дріжджі”
  • ГО “Експертний Корпус”
  • Громадський сектор Євромайдану
  • Громадянський рух “Відсіч”
  • Громадська ініціатива “Переходь на Українську”

Читайте також:
Для угорських шкіл на Закарпатті підготують вчителів української, – Новосад

Міністр освіти відкинула пропозиції глави МЗС Угорщини з мовного питання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна