Для угорських шкіл на Закарпатті підготують вчителів української, – Новосад

 

Міністр освіти і науки Ганна Новосад після зустрічі з угорцями Закарпаття в Ужгороді заявила, що найближчими роками уряд інвестуватиме в підготовку вчителів української мови угорських шкіл, вони пройдуть системне підвищення кваліфікації.

Про це у п’ятницю, 6 грудня, повідомляє “Укрінформ”.

Новосад наголосила, що влада інвестуватиме у підручники, які мають бути адаптовані для вивчення української мови в угорських школах.

“Ми знаємо, що уже кілька років тривають суперечки навколо Закону “Про освіту”. Сьогодні на зустрічі в Ужгороді ми донесли до представників громади позицію нашого уряду в цьому питанні. Вона полягає у тому, що ми продовжимо впровадження Закону “Про освіту” 2017 року, виконуючи усі рекомендації, які нам дала Венеційська комісія, та спираючись на рішення Конституційного Суду, який визнав закон конституційним”, – заявила Новосад.

За її словами, що на цій зустрічі було важливо донести до представників угорської громади дві речі.

“Перше — аби кожна дитина, незалежно від місця проживання, мала доступ до якісної освіти і володіла українською мовою, і ми як держава повинні це забезпечити. Друге — у липні Конституційний Суд дуже чітко сказав, що Закон “Про освіту” є конституційним, і тому повертатися до розмов, що у ньому є якісь обмеження для представників нацменшин в Україні, ми не будемо”, – сказала вона.

Новосад зазначила, що наразі уряд продовжує імплементаційний період цього закону до 2023 року, а з 23-го року діти в державних школах з угорською мовою викладання будуть вивчати українську мову у збільшеному об’ємі. При цьому їхнє право на навчання рідною мовою зберігається.

Нагадаємо, в Україні 28 вересня 2017 року набув чинності закон “Про освіту”, який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська, але відповідно до освітньої програми одна або декілька дисциплін можуть викладатися двома або більше мовами.

Читайте також:
Угорщина надалі блокуватиме переговори щодо членства України в НАТО, – Сійярто

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна