Зеленський запровадив День спротиву окупації Криму і назвав його повернення частиною національної ідеї

доповнено

Президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження Дня спротиву окупації Криму, який відзначатимуть щороку 26 лютого.

Про це глава держави повідомив на форумі Age of Cimea, пише “Українська правда“.

“В цей день рівно шість років тому у Сімферополі відбулося найбільше зібрання на підтримку цілісності та єдності нашої держави. Вшановуючи мужність та героїзм усіх учасників мітингу, сьогодні мною підписується указав про День спротиву окупації Автономної республіки Крим та міста Севастополь. Цей день буде відзначатися щорічно 26 лютого”, – заявив Зеленський.

За словами Зеленського, повернення Криму – це не просто його “мрія як президента або позиція як громадянина України” і не просто спільна мрія українців, а “це запорука безпеки на планеті, відновлення віри у міжнародне право та справедливість”.

Президент також додав, що знає, що день, коли Крим повернеться додому, обов’язково настане.

Розпочати я хотів би з простих, очевидних речей – аксіом, що не потребують доведення: тиждень складається з семи днів, планета Земля кругла, а Крим – це Україна. Наше суспільство може сперечатися щодо багатьох питань, але це не викликає жодних сварок чи сумнівів, тут українці на 100% єдині.

А отже повернення Криму – це безспірна частина нашої національної ідеї”,

– наголосив президент.

“Сьогодні ми робимо все можливе, щоб припинити війну на Донбасі і не втрачати щодня найкращих українців. На це спрямовані всі наші зусилля. Та це не означає, що Крим знімається з порядку денного чи може стати ціною миру на Донбасі, миру в Україні. Ми зробимо усе, щоб над Кримом знову майорів український прапор”, – пообіцяв Зеленський.

Він визнав, що “це дуже складне завдання, яке не може вирішитися, на жаль, завтра”.

Але дещо, за його словами, “ми можемо і повинні робити вже сьогодні”.

Найперше, за словами Зеленського, – це підтримка громадян, які живуть у Криму або мають кримську реєстрацію. Крім того, це звільнення політв’язнів і українське мовлення на Крим.

Президент, зокрема, запевнив, що кримськотатарський канал ATR продовжить своє мовлення й не буде позбавлений державної підтримки.

Читайте також:
Кримськотатарський канал ATR заявляє, що йому заблокували фінансування

Зеленський також пообіцяв створити повноцінний Центр надання адміністративних послуг на пункті пропуску “Чонгар” на адміністративній межі з анексованим Росією Кримом (12 лютого там було відкрито ЦНАП, у якому надають до 168 видів послуг).

“Дуже важливо, яку Україну бачать кримчани, які перетинають КПВВ. Це має бути комфортна, безпечна, освітлена країна з нормальними дорогами та, вибачте мене, з робочими вбиральнями, зазначив голова держави”, – зауважив президент.

“Саме тому таку увагу ми присвячували облаштуванню комфортних КПВВ. І ми це зробили. Водночас, незважаючи на їхню привабливість, я хочу підкреслити – це тимчасові конструкції. Окрім цього, держава спільно з компанією Socar до кінця року відкриє на «Чонгарі» великий хаб для обслуговування громадян. Там буде повноцінний Центр надання адміністративних послуг, зона відпочинку та інші дуже важливі об’єкти”, – сказав Зеленський.

Він додав, що домовився з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом про будівництво 500 квартир для кримських переселенців.

“Найближчими днями турецька сторона приїжджає до України, щоб обрати ділянки для будівництва”, – заявив Зеленський.

Президент України у своїй промові на форумі також анонсував до кінця року відкриття на КПВВ “Чонгар” великого хабу для обслуговування громадян.

За його словами, держава збудує хаб на межі з Кримом спільно з компанією Socar. “Там буде повноцінний Центр надання адміністративних послуг, зона відпочинку та інші дуже важливі об’єкти”, – сказав президент.

За словами Зеленського, також він домовився з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом про будівництво 500 квартир для кримських переселенців, і в найближчі дні представники турецької сторони приїдуть до України, щоб обрати ділянки для будівництва.

Читайте також:
На КПВВ “Чонгар” до кінця року планують відкрити хаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна