Данілов розповів, хто може увійти до складу спільних патрулів в ОРДЛО

 

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що до складу спільних патрулів в ОРДЛО повинні увійти представники України, ОБСЄ та місцевих громад, але не бойовики.

Про це він сказав в інтерв’ю сайту Ліга.

“Я хотів би, щоб ми встигли цього року, по-перше, поставити наших прикордонників на нашому українському кордоні, по-друге – організувати спільне патрулювання територій з членами місцевих громад. Цей досвід уже був у Хорватії. Він був різним. Я не можу сказати, що в групах по чотири людини не було певних суперечок. Але ми повинні до цього наполегливо йти”, – наголосив Данілов.

На запитання журналіста, що це за “місцеві громади”, про які раніше вже говорив президент Володимир Зеленський, Данілов відповів:

“Ви маєте свій паспорт громадянина України, і там є ваша реєстрація…”

На зауваження журналіста, що він зареєстрований у невеликому місті на окупованій території Донеччини, Данілов розповів, що сам зареєстрований у Луганську.

“Ми з вами можемо брати участь у патрулюваннях територій, а не кордону. Як будуть формуватися патрулі – це вже питання протоколів і узгоджень. У цьому однозначно повинна брати участь якась міжнародна інституція: нехай це буде ОБСЄ або будь-яка інша, їх у світі багато і всі за мир”, – зазначив секретар РНБО.

“Остаточні склади патрулів будуть узгоджені в протоколах. Місцеві жителі – раз, але ми говоримо, що це не бойовик і не вбивця. Представники ОБСЄ або іншої інституції. Представники Національної гвардії”, – перелічив він потенційних учасників такого патрулювання.

За його словами, це непроста ситуація, вона “вимагає багато зусиль”, тому що “узгоджувати завжди вкрай складно”.

При цьому Данілов наголосив, що зброя може бути тільки у тих людей, які мають безпосереднє відношення до українських інституцій, – Нацгвардія, прикордонники з правом на носіння зброї.

Секретар РНБО також зазначив, що поки що неможливо сказати, якою буде реакція Росії на пропозицію про такі патрулі.

Читайте також:
“Зеленський має унікальну здатність злити всіх”, – Казанський про спільні патрулі й переговори з ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна