Кремль відмовився розслідувати вбивство Нємцова за участі ОБСЄ

 

В Росії заявили, що спільне розслідування обставин вбивства політика Бориса Нємцова неможливе за російським законодавством.

Про це у п’ятницю, 21 лютого, повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на слова прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова.

Речник Володимира Путіна заявив, що міжнародне розслідування вбивства Нємцова на території Росії неможливе, тому що за російськими законами цим можуть займатися тільки російські слідчі органи.

“У нас є наше законодавство. За нашим законодавством розслідуванням займаються слідчі органи Росії. І ніякі міжнародні розслідування на території Російської Федерації здійснюватися не можуть і не повинні”, – заявив журналістам Пєсков.

Раніше в міністерстві закордонних справ Росії відмовилися надати Організації з безпеки та співробітництва Європи матеріали розслідування вбивства Нємцова. У відомстві послалися на обмеження, пов’язані з державною таємницею.

Водночас родичі вбитого опозиціонера заперечують наявність у справі матеріалів, які становлять держтаємницю.

20 лютого на сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні презентували спеціальну доповідь про розслідування вбивства Бориса Нємцова. Її підготувала віцеголова асамблеї Маргарета Седерфельт.

Доповідь аналізує процес офіційного російського розслідування та суду за цією справою, а також містить пряму рекомендацію країнам Європейського союзу запровадити персональні санкції щодо людей, причетних до вбивства Нємцова.

Автори доповіді відповіли, що безкарність для організаторів та замовників злочину – це результат відсутності політичної волі російського керівництва, яка приховує справжні мотиви вбивства Нємцова.

Нагадаємо, Борис Нємцов був убитий 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в Москві. Замовника вбивства досі не знайшли.

Вбивство Нємцова викликало обурення в усьому світі й привернуло увагу міжнародної громадськості до складного становища російських опозиціонерів.

Політик працював над доповіддю про те, що на Сході України на стороні бойовиків воюють російські війська.

Вирок обвинуваченим у вбивстві політика винесли в липні 2017 року. Фігуранти справи отримали від 11 до 20 років колонії. Однак донька вбитого Жанна Нємцова назвала злочин нерозкритим.

Як інформувала “Новинарня“, минлоріч у Росії на масових маршах пам’яті Нємцова учасники скандували “Україно, ми з тобою”.

Читайте також:
Український Крим, Нємцов і статки Путіна: у США схвалили пакет законів проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна