В ООС змагалися на кращий артилерійський розрахунок: хто переможець. ФОТО, ВІДЕО

 

На одному з полігонів у районі проведення операції Об’єднаних Сил відбувся конкурс на кращий артилерійський розрахунок ОС.

Про це в п’ятницю, 21 лютого, повідомляє пресцентр штабу ООС.

У конкурсі взяли участь 19 розрахунків із різних артилерійських, механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових та десантно-штурмових бригад, які залучені до проведення операції.

Вони були представлені вісьмома видами артилерійських систем калібрів 100, 122 та 152 мм – як ствольна й самохідна артилерія, так і реактивні системи залпового вогню.

Фото: пресцентр ООС

Конкурс відбувався у два етапи, що тривали чотири дні.

Перший – спортивна номінація, у рамках якої розрахунки показали свою фізичну підготовленість, витривалість, вміння й навички евакуйовувати поранених тощо.

Другий етап, спеціальна підготовка, тривав найдовше. По-перше, він і так був розділений на кілька днів: у перший воїни-артилеристи змагалися у приведенні гармати у бойове положення, орієнтуванні її в основному напрямку стрільби, виставленні гарматного коліматора, зміні напрямку і дальності вогню в ході ведення бойової стрільби, а також переведенні гармати в похідне положення для здійснення переміщення.

Фото: пресцентр ООС

І, нарешті, у другий день відбулися практичні стрільби, під час яких гармаші вже змагалися у влучності й правильності виконання правил стрільб та дотриманні заходів безпеки при цьому.

Фото: пресцентр ООС

Втім, свої корективи внесла погода: туман того дня тримався до опівдня, тож початок практичних стрільб довелося відтермінувати.

“Звичайно, якби це була бойова обстановка, й ми мали б давати вогневу відповідь противнику, ми би здійснили це миттєво, і наші розрахунки, я впевнений у цьому, не схибили б. Але ж це – змагання, тож ми вирішили дати хлопцям можливість показати себе якнайкраще. В тому числі – в ураженні цілі з першого пострілу. Тож зачекали, доки бодай трохи розсіється туман, і лише тоді розпочали стрільбу”, – переконаний голова конкурсної комісії, начальник ракетних військ і артилерії Об’єднаних Сил полковник Богдан Союшкін.

У перший день стрільб відстрілялися розрахунки реактивної та буксируваної артилерії, а самохідники завершили справу наступного ранку.

 

У спортивній номінації найкращі результати показав розрахунок БМ-21 “Град” однієї з десантно-штурмових бригад, умовне “срібло” дісталося розрахунку МТ-12 “Рапіра” окремої артилерійської бригади, ну, і третій результат вибороли гармаші Д-30 тієї ж десантної бригади.

Фото: пресцентр ООС

Набагато складніше було конкурувати у влучності. Тут розрахунки з різних видів і родів військ показали різний рівень підготовки.

“Стрільби розрахунки виконували напівпрямим наведенням. Для протитанкової артилерії – прямим наведенням, по цілях на відстані 800-900 метрів. Перед розрахунками артилерійських систем 2С1 “Гвоздика”, Д-30, Д-20 “Хітин”, 2С3 “Акація”, 2А65 “Мста-Б” та 2А36 “Гіацинт-Б” стояло завдання влучити в ціль з радіусом 15 метрів, перед реактивниками – в ціль з радіусом 30 метрів відповідно. Відстань до цілей різна, але – близько двох із половиною – трьох тисяч метрів”, – пояснив полковник Богдан Союшкін.

Фото: пресцентр ООС

У ході змагань офіцери комісії неодноразово відзначали майстерність водіїв, які підганяли вантажівки до гармат із влучністю асів – фаркоп до самого буксирувального пристрою.

В результаті запеклої боротьби кращі результати серед розрахунків 2А65 “Мста-Б”, 2А36 “Гіацинт-Б” та протитанкових гармат МТ-12 “Рапіра” показали гармаші однієї й тієї самої окремої артилерійської бригади, найвправнішими у стрільбі з Д-20 виявилися воїни окремої мотопіхотної бригади, ну і серед розрахунків, на озброєнні яких такі артилерійські системи, як Д-30, 2С1 “Гвоздика”, 2С3 “Акація” та БМ-21 “Град” кращими виявилися воїни-десантники.

У Командуванні Десантно-штурмових військ ЗСУ акцентували, що розрахунки 46-ї окремої десантно-штурмової бригади перемогли у 4 номінаціях, та за напрямками:

  • гаубиця Д-30;
  • самохідна артилерійська установка 2С1 “Гвоздика” та 2С3 “Акація”;
  •  РСЗВ БМ-21 “Град”.

Читайте також:
Артилерія 24 омбр відпрацювала знищення ВОПів і РОПів противника. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна