Заступник секретаря РНБО Кривонос просить Зеленського не підписувати державне оборонне замовлення

 

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Кривонос попросив президента України Володимира Зеленського відправити на доопрацювання Державне оборонне замовлення.

Про це генерал Кривонос заявив у середу, 19 лютого, у фейсбуці.

За словами Кривоноса, в новому держоборонзамовленні є проблеми з фінансуванням важливих напрямків: від зв’язку до бронетехніки. Він вважає, що прийняття замовлення в нинішньому вигляді може призвести до зриву “ключових оборонних програм та ініціатив”, що послабить обороноздатність України.

“Протягом попередніх років ракетна програма була пріоритетом. Сьогодні цього я не почув”, – розповів він про вчорашнє засідання РНБО, на якому й обговорювали державне оборонне замовлення на три роки.

Він також додав, що необхідно більш детально розповісти суспільству і про нову Стратегії нацбезпеки та оборони, оскільки на підставі саме цього акту розробляються доктринальні документи в сфері безпеки.

“Виходячи зі свого досвіду, я прошу президента – верховного головнокомандувача Збройних сил України не підписувати ДОЗ, а відправити на доопрацювання”, – написав Кривонос.

У четвер, 20 лютого, державне оборонне замовлення будуть вивчати на профільному комітеті Верховної Ради.

У вівторок, 18 лютого, Рада національної безпеки і оборони України на засіданні схвалила основні показники державного оборонного замовлення на 2020 та 2021, 2022 роки.

Що кажуть в РНБО та Міноборони

Нагадаємо, що у вівторок, 18 лютого, журналіст Юрій Бутусов написав у фейсбуці допис, де йшлося про те, що нібито проєкт держоборонзамовлення на 2020 рік ліквідує ракетну програму України.

За кілька годин на заяви медійника відреагував особисто секретар РНБО Олексій Данілов, та в коментарі українським ЗМІ заперечив скасування ракетної програми, заявивши, що “ракетний щит України має бути міцним”. 

Цього ж дня, у вівторок, 18 лютого, Міноборони дало пояснення з приводу буцімто “врізаної” ракетної програми.

Основною причиною такої риторики у ЗМІ речники оборонного відомства назвали те, що  Державне оборонне замовлення є “закритим” і цілком недоступним для громадськості та ЗМІ документом.

Саме тому, на думку комунікаційників з МОУ, і виникають схожі “інсинуації та невірне трактування положень ДОЗ”.

“На теперішній час продовжується виконання програми створення Багатофункціонального ракетного комплексу (БФРК). Відповідно до доручення президента України, в Міноборони розробляється державна програма розвитку ракетно-реактивного озброєння. Концепція зазначеної Програми наразі проходить зовнішнє погодження”, – наголошують в оборонному відомстві.

Там зазначають, що фінансування програми “Нептун” у 2020 році передбачено у повному обсязі. У 2020 році заплановано проведення державних випробувань та прийняття на озброєння берегового ракетного комплексу. Проєктом ДОЗ-2020 передбачено фінансування закупівлі зазначених комплексів.

“Закупівля ракет “Вільха” запланована відповідно до програмних показників, в межах виділеного фінансового ресурсу. На закупівлю засобів зв’язку заплановано 10% від напряму закупівлі ОВТ”, – йдеться у повідомленні.

Закупівля вантажних автомобілів підвищеної прохідності у 2020 році запланована, за інформацією з МОУ, за відкритою процедурою, тому мову про закупівлю у однієї приватної компанії вести некоректно.

“Закупівлю БМП у 2020 році буде здійснено у обсягах відповідно до комерційних пропозицій за імпортом, з урахуванням того, що на озброєнні ЗС стоять зразки колишнього СРСР. У 2020 році заплановано постачання більше сімдесяти безпілотних авіаційних комплексів відповідно до потреби, визначеної Генеральним штабом”, – наголосили в оборонному відомстві.

Читайте також: 
Морпіхи перші отримають комплекси “Нептун”, буде створено ракетний полк, – Содоль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна