Українських прокурорів, що розслідували MH17, звільнили в рамках реформи, – ЗМІ

 

Напередодні початку судового процесу в Нідерландах у справі збиття лайнера MH17 усі українські прокурори, які брали участь в розслідуванні, були звільнені  в рамках проведення реформи прокуратури.

Як передає “Новинарня” у понеділок, 17 лютого, про це повідомила нідерландська газета NRC.

П’ятьох із шести прокурорів, які входили до української команди розслідувачів, звільнили. Мова йде, зокрема про Олесю Скрипник і Олега Пересаду, які були у міжнародній Об’єднаній слідчій групі (JIT).

Пересада все ще бере участь у розслідуванні, але він більше не має статусу державного прокурора. На продовженні його роботи у слідстві наполягав головний слідчий JIT Фред Вестербеке, який вважав знання та досвід Пересади вкрай цінними для розслідування.

Звільнення прокурорів – результат масштабної реформи української прокуратури, що проводиться в рамках боротьби з корупцією. З 1339 прокурорів 710 були звільнені.

Відсторонені співробітники кажуть, що їх звільнення може стати серйозним ударом по наступних етапах розслідування катастрофи. Прокурор Роман Гошовський вважає, що їх наступникам потрібно буде як мінімум рік, щоби прочитати всі матеріали справи.

“Ніхто не знає досьє, яке ми створювали протягом п’яти років”, – сказав він виданню.

Водночас, як стверджується в публікації, на поточний судовий процес, який стартує 9 березня щодо чотирьох обвинувачуваних, звільнення прокурорів великого впливу не матиме, адже вони завершили роботу над досьє, що стосується цього суду, ще минулого літа.

Водночас глава МЗС України Вадим Пристайко зазначив, що зміна українських слідчих у справі катастрофи рейса MH17 є плановою і не вплине на майбутній судовий процес у Гаазі.

Як писала “Новинарня“, раніше Нідерланди відмовили РФ у праві судити росіян, звинувачених у збитті MH17.

Читайте також:
Facebook заблокував акаунти, якими розвідка РФ поширювала дезінформацію про Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна