Ціна Широкиного: правозахисники порахували втрати і порушення в боях за село на Азові

 

Від початку боїв за село Широкине на півдні Донецької області загинули 58 українських військових та 12 цивільних. За цей період у населеному пункті задокументовано 14 типів порушень прав людини.

Про це йдеться в моніторинговому звіті “Крайня точка“, який підготував “Східноукраїнський центр громадських ініціатив” та презентував 12 лютого в Києві в Українському кризовому медіацентрі.

Дослідження охоплює період із 2014 року та приурочене до п’ятої річниці наступу, в результаті якого українські війська – зокрема полк НГУ “Азов” – звільнили село Широкине. Павлопіль-Широкинська наступальна операція почалася 10 лютого 2015 року.

Від вересня 2014 року в районі Широкиного загинуло щонайменше 58 українських військових. Бойовики “ДНР” (1 АК окупаційний військ РФ) оцінювали свої втрати в боях за село у 82 особи.

Східноукраїнському центру громадських ініціатив, відповідно до його заявив, вдалося встановити імена 40 загиблих в Широкиному бойовиків, із них 12 осіб – громадяни Російської Федерації.

Автори звіту підкреслюють, що важливою його частиною є дослідження участі РФ в подіях в селі, адже “участь російських військових суттєво впливає на кваліфікацію збройного конфлікту”.

Загалом правозахисники встановили імена 67 громадян РФ, які брали участь в боях за село. Їхній середній вік складає 33 роки. Це особи з досвідом служби в морській піхоті, спецназі чи десантних військах РФ, військові запасу ЗС РФ, колишні учасники збройних конфліктів на Північному Кавказі, в майбутньому учасники конфлікту в Сирії.

Правозахисники акцентували на тому, що за час воєнних дій у Широкиному загинули 12 цивільних осіб, ще 24 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Причинами смерті були кульові та осколкові поранення, а в одному випадку – побої та наступне переохолодження. Причинами поранень цивільних рівною мірою були артилерійські обстріли та стрілецька зброя.

Загалом правозахисники задокументували 14 типів порушень прав людини та норм міжнародного гуманітарного права, інших видів міжнародних злочинів. Серед них:
· вбивства та поранення цивільних осіб внаслідок невибіркових артилерійських обстрілів;
· умисні вбивства та завдання каліцтва цивільним особам;
· замах на вбивство у зв’язку з політичними поглядами;
· свавільні затримання;
· катування та жорстоке поводження;
· напади на санітарно-транспортні засоби, що перебувають під захистом;
· використання неповнолітніх для участі у воєнних діях;
· гендерно-обумовлене насильство (сексуальне насилля);
· наруга над тілами померлих.

Під час воєнних дій у селі активно використовувалися наземні, зокрема протипіхотні, міни заборонені Оттавською конвенцією, зазначають автори звіту. У звіті вони вказують також на обидві сторони, нібито винні в порушеннях законодавства і правил війни.

“Наслідком збройного протистояння під Широкине стало виселення всіх його жителів, майже повне знищення приватних будинків та об’єктів соціальної інфраструктури села. Втративши все своє нерухоме майно, широкинці (евакуйовані до Маріуполя – “Н”) зазнали численних порушень соціально-економічних прав та до сих пір лишаються позбавлені адекватної підтримки з боку держави”, – ідеться у презентації звіту.

Правозахисники розцінюють стан розслідувань зафіксованих порушень та злочинів як незадовільний та обіцяють передати звіт державним органам та міжнародним організаціям для подальшого реагування.

Як інформувала “Новинарня“, 10 лютого ОСи розповіли про нові атаки окупантів під Широкиним.

Читайте також:
Азовці відзначили 4-річчя Широкинської наступальної операції

Bild оприлюднив 360-градусне відео зі зруйнованого війною Широкиного

Військове ТБ показало “відповідь” морпіхів у Широкиному із зенітної установки. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна