Примусова “паспортизація” в ОРЛО: СБУ почала розслідування

 

За матеріалами Служби безпеки України розпочато кримінальне провадження за фактом примусової “паспортизації” окупаційною адміністрацією Росії українських громадян, які мешкають на тимчасово непідконтрольній території.

Про це в середу, 12 лютого, інформує пресцентр СБУ.

“Під час досудового слідства встановлено, що ватажками терористичної організації “ЛНР” проводиться політика спонукання місцевих мешканців отримувати “паспорт” псевдодержавного утворення. Обов’язкова наявність фейкових “документів” є умовою отримання соціальних виплат та працевлаштування у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту”, – йдеться у повідомленні.

За даними спецслужби, відмова від оформлення “документа” псевдореспубліки є приводом для дискримінації та репресій.

Через примусовий характер “паспортизації” порушуються норми міжнародного права, а також конституційні права та свободи громадян, додають в СБ.

“Нав’язуванням “паспортів” посилюється залежність населення від окупаційної адміністрації так званої “ЛНР”, створюється система придушення громадянської непокори”, – кажуть речники з Володимирської, 33.

За даними СБУ, видача “паспортів ЛНР” також є засобом легалізації на тимчасово окупованій території Луганської області найманців, які прибули із РФ.

Дії очільників так званої “ЛНР” кваліфіковані за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України, як порушення законів та звичаїв війни.

Розслідування у кримінальному провадженні прокуратурою Луганської області доручено слідчим Служби безпеки України.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці 2019 року Росія збільшила число пунктів для видачі своїх паспортів мешканцям ОРДЛО.

Читайте також:
Рос-паспортизація ОРДЛО: триває реалізація абхазько-осетинського сценарію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна