В Іспанії уряд заборонить прославлення диктатора Франко

 

Іспанський уряд планує зробити незаконним прославлення режиму колишнього генерала-диктатора Франсіско Франко в рамках реформи кримінального кодексу країни.

Як передає “Новинарня” із посиланням на Reuters, про це у понеділок, 10 лютого, заявили представники Соціалістична партія.

Франко, який правив Іспанією з 1939 року до своєї смерті 1975 року, наказав стратити або ув’язнити десятки тисяч своїх ворогів, тоді як у громадянській війні, що передувала цьому, загинуло аж півмільйона людей.

“У демократії не віддають данину диктаторам чи тиранам”, – заявила парламентський прессекретар соціалістів Адріана Ластра.

Водночас вона не пояснювала, що вважатимуть “прославленням”.

Уряд також має на меті ексгумувати тіла жертв Франко, похованих у братських могилах, та вилучити будь-яку пов’язану з ним символіку, яка все ще експонується у громадських місцях, зазначила Ластра. Останніми роками багато назв вулиць, що вшановують пам’ять Франко та його союзників, було змінено, і багато пам’ятників – демонтовано.

Прем’єр-міністр Педро Санчес пообіцяв урегулювати проблеми спадщини диктатури, включивши це питання до своєї виборчої кампанії.

Як писала “Новинарня“, у жовтні 2019 року останки Франко ексгумували з мавзолею в монументальному комплексі “Долина полеглих” неподалік від Мадрида. Тодішій тимчасовий уряд Санчеса переніс їх на невелике приватне кладовище, викликавши неоднозначні реакції з усього політичного спектру.

Ультраправа партія Vox, яка рішуче виступала проти ексгумації Франко, відхилила запропоновану правову реформу як привід для наступу на свободу слова.

Читайте також:
Дивний зв’язок між Росією та каталонським сепаратизмом, – El País

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна