Тріумф “Паразитів”, провал “Джокера”, перший “Оскар” Бреда Пітта: всі лауреати головної кінопремії

 

Тріумфатором 92-ї церемонії вручення премій Американської кіноакадемії, що відбулася ввечері 9 лютого в Лос-Анджелесі, став південнокорейський фільм “Паразити”. Ця стрічка отримала чотири “Оскари” і вперше в історії премії стала фільмом, знятим іноземною мовою, який також отримав відзнаку “Найкращий фільм”.

“Паразити” – фільм, що розповідає про заплутані стосунки між багатою та бідною родинами в сучасній Південній Кореї. Його автор Пон Чжун Хо також був визнаний найкращим режисером року. Також ця робота була відзначена за оригінальний сценарій.

Світова прем’єра стрічки відбулася 21 травня 2019 року на 72-му Каннському кінофестивалі, де вона здобула “Золоту пальмову гілку”. У січні 2020-го стрічка також отримала “Золотий глобус” як “Найкращий фільм іноземною мовою”, і цей вибір збігся з “оскарівським”.

92-га церемонія вручення “оскарів” уже традиційно пройшла в лос-анджелеському театрі “Долбі” (колишній “Кодак”) і тривала три з половиною години. Другий рік поспіль премію вручали без ведучого.

Лідером за кількістю номінацій був психологічний трилер Тодда Філліпса “Джокер” – 11 номінацій. По 10 номінацій мали комедійна драма “Одного разу в Голлівуді” Квентіна Тарантіно та історична драма про Першу світову війну “1917” Сема Мендеса.

При цьому фільм “1917” здобув три відзнаки, фаворит “Джокер” – дві, і лише один “Оскар” – “Одного разу в Голлівуді”.

Виконавець ролі другого плану у творінні Тарантіно Бред Пітт нарешті здобув свою першу статуетку “Оскара”.

Очікуваними були нагороди за головні ролі Хоакіна Фенікса у “Джокері” та Рене Зеллвегер – у стрічці “Джуді”, байопіку про акторку й співачку Джуді Гарленд.

Всі лауреати премії “Оскар” 2020

Найкращий фільм

“Паразити” / Parasite

Про що фільм? Це драма з елементами комедії. Кім Гі Тхек безробітний водій, що мешкає зі своєю дружиною Чон Сук та двома дорослими дітьми у пошарпаній напівпідвальній квартирі. Сім’я намагається звести кінці з кінцями за допомогою складання коробок для піци та інших тимчасових заробітків.
Одного дня син Кіма Кі Ву отримує несподівану пропозицію від свого друга Міна, який працює репетитором англійської мови в дуже заможній родині. Сам Мін раптово отримує пропозицію вчитися за кордоном, і оскільки він не хоче довірити таку справу будь-кому, пропонує Кі Ву тимчасово зайняти його місце. Дуже пристойна платня за легку роботу переконує Кі Ву спробувати видати себе за успішного студента, що підробляє репетиторством. За допомогою своєї сестри Кі Чон він підробляє документи про освіту та успішно проходить співбесіду в родині Пак.
Кі Ву обманом пропонує найняти вчителькою малювання для Пак свою подругу на ім’я Джессіка, яка, за його словами, навчалася в художній школі у США та нібито ще й є дитячим психотерапевтом, а насправді це його безробітна сестра Кі Чон.
Несподівано легко отримавши роботу, Кі Чон розуміє, що простуватою господинею легко маніпулювати, і у її голові виникає план підставити та звільнити водія містера Пака та замінити його своїм батьком, Кім Гі Тхеком. І цей план теж втілюється в життя. Останньою в багатий маєток працевлаштовується дружина Кіма, Чон Сук. Її наймають на роботу економкою, після того як хитрощами вдається звільнити нинішню економку, переконавши пані Пак, нібито алергія на персики, на яку страждає економка, насправді є активним туберкульозом.
І ось коли аферистам здається, що всі проблеми вирішено та на них чекає безтурботне майбутнє, родину Кім чекає несподіванка. Однієї грозової ночі, коли господарів немає вдома, у двері дзвонить обдурена колишня економка. Це втручання змінює хід подій та життя як власників будинку, так і їхніх несподівано ощасливлених слуг.

 

Найкращий режисер

Пон Чжун Хо, “Паразити” / Parasite

 

Найкращий оригінальний сценарій

“Паразити” / Parasite

 

Найкращий фільм іноземною мовою

“Паразити” / Parasite

 

Найкраща чоловіча роль

Хоакін Фенікс, “Джокер” / Joker

Промова Хоакіна Фенікса, для якого це перший “Оскар”, була вельми неоднозначною.

“Я багато розмірковував про деякі гнітючі проблеми, з якими ми колективно стикаємося, і я думаю, що часом ми відчуваємо, або ж нас змушують відчувати, що ми відстоюємо різні речі. Але особисто я бачу в них спільне”, – сказав актор, чию мова призводить The New York Times.

Фенікс уточнив, що, коли люди говорять про гендерну нерівність, расизм або права квірів, права корінних народів чи тварин, вони говорять про боротьбу проти несправедливості. Тобто проти віри в те, що “одна нація, один народ, одна раса, один гендер або один вид має право безкарно домінувати над іншим, контролювати, використовувати та експлуатувати його”.

Після цього актор-веган перейшов до конкретики і висловився про своє бачення несправедливої м’ясомолочної промисловості: “Я думаю, ми стали дуже відірвані від справжньої природи, і багато хто з нас винні в тому, що ми поділяємо егоцентричний погляд на світ, віру в те, що ми – центр Всесвіту. Ми йдемо до природи і грабуємо її заради ресурсів. Ми вважаємо, що маємо право штучно запліднювати корову, а коли вона народжує теля, ми крадемо її потомство, незважаючи на те, що її плач від туги очевидний. А потім ми забираємо її молоко, призначене для її теляти, і додаємо в нашу каву або пластівці…”

 

Найкращий актор другого плану

Бред Пітт, “Одного разу в Голлівуді” / Once Upon A Time in Hollywood

 

Найкраща жіноча роль

Рене Зеллвегер, “Джуді” / Judy

 

Найкраща актриса другого плану

Лора Дерн, “Шлюбна історія” / Marriage Story

 

Найкращий анімаційний повнометражний фільм

“Історія іграшок 4” / Toy Story 4

 

Найкращий анімаційний короткометражний фільм

“Волохата любов” / Hair Love

 

Найкращий адаптований сценарій

“Кролик Джоджо” / Jojo Rabbit, Тайко Вайтіті

 

Найкращий короткометражний ігровий фільм

“Сусідське вікно” / The Neighbors ‘Window

 

Найкраща робота художника-постановника

“Одного разу в Голлівуді” / Once Uppon A Time in Hollywood

 

Найкращий дизайн костюмів

“Маленькі жінки” / Little Women

 

Найкращий документальний повнометражний фільм

“Американська фабрика” / American Factory

 

Найкращий документальний короткометражний фільм

“Навчитися кататися на скейтборді в зоні бойових дій (якщо ти дівчина)” / Learning a skateboard in the Warzone (If You’re a Girl)

 

Найкраща операторська робота

“1917” / 1917

 

Найкращий монтаж звуку

“Аутсайдери” / Ford vs Ferrari

 

Найкраще зведення звуку

“1917” / 1917

Найкращий монтаж

“Аутсайдери” / Ford vs Ferrari

 

Найкращі візуальні ефекти

“1917” / 1917

 

Найкращий грим і зачіски

“Сенсація” / Bombshell

 

Найкраща музика до фільму

“Джокер” / Joker, Гільдур Гуднадоуттір

 

Найкраща пісня

(I’m gonna) Love Me Again, музика Елтона Джона, слова Берні Топіна, “Рокетмен” / Rocketman

фото: Reuters

Читайте також:
Документальний фільм про Революцію Гідності зупинився за крок до “Оскара”. Ді Капріо таки отримав

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна