Україна має змінити мовні норми ще й закону про середню освіту, – Сійярто

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає, що Україна зможе поліпшити вивчення державної мови угорцями Закарпаття без дотримання норм нового освітнього законодавства.

Про це він заявив у п’ятницю, 7 лютого, на пресконференції в Києві, передає “Європейська правда”.

Закон “Про загальну середню освіту”, ухвалений в січні 2020 року, передбачає необхідність збільшення обсягів навчання державною мовою в угорських школах – від 0% у першому класі до 40% у дев’ятому та 60% у дванадцятому класі.

Сійярто виступив проти цього: “Ми вважаємо, що угорці зможуть вивчити державну мову навіть без того, щоби кількість предметів українською у них підвищувалося. Ми готові фінансово допомогти, щоби викладання української було ефективним”.

Петер Сійярто підтвердив, що Будапешт свідомо не робив заяв щодо ухваленого Україною закону “Про загальну середню освіту”, щоби лишити можливість для домовленості з Україною, однак угорці цим законом незадоволені, через що вніс пропозиції українській стороні.

“Я завжди на боці того, щоби знайти рішення, я завжди на боці позитиву. Та якби ми були задоволені ситуацією, яка склалася, ми не робили би пропозицій на покращення”, – пояснив він.

Водночас міністр заявив, що існує попередня домовленість із Києвом про те, як узгоджувати розбіжність: зокрема, міністр освіти та науки ближчим часом “терміново прийме у себе представників спілки педагогів Закарпаття”.

“Ми розуміємо, що Україна хоче, щоб усі її громадяни, які живуть на території України, розмовляли українською мовою. Але ми також хочемо, щоби угорці на Закарпатті мали змогу зберегти свою мову. Ми вважаємо, що ці дві мети можливо досягти одночасно”, – додав Петер Сійярто.

Нагадаємо, міністерка освіти і науки Ганна Новосад після зустрічі з угорцями Закарпаття в Ужгороді заявила, що найближчими роками уряд інвестуватиме в підготовку вчителів української мови угорських шкіл, вони пройдуть системне підвищення кваліфікації.

Як писала “Новинарня“, угорська громада Закарпаття негативно відреагувала на закон про середню освіту.

Читайте також:
Випускники шкіл із угорською або румунською мовами навчання не складають успішно ЗНО, – Монахова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна