СБУ приховала інформацію про радників і помічників Баканова

 

Служба безпеки України відмовилася надати журналістам інформацію про помічників та радників керівника відомства Івана Баканова.

Як передає “Новинарня” у середу, 5 лютого, відповідь про відмову розголошувати ці дані опублікував проєкт журналістських розслідувань “Слідство.Інфо”.

Список помічників та радників голови СБУ журналісти запитували відповідно до закону “Про доступ до публічної інформації”.

У Службі безпеки відомості щодо штатних співробітників назвали інформацією з обмеженим доступом, а поширення інформації щодо радників на громадських засадах, на думку керівництва СБУ, не допускається без їхньої згоди.

Коментуючи відмову СБУ назвати імена радників та помічників її керівника, медіаюристка Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Оксана Максименюк пояснила, що така відмова є незаконною, адже спецслужбовці її не обґрунтували.

Вона зауважила, що, відповідно до позиції Верховного Суду, СБУ повинна була пояснити, чому не надає запитувану інформацію.

Юристка зазначила, що відмовити журналістам у відповіді на запит органи влади можуть лише із застосуванням трискладового тесту, який передбачає, що будь-яка державна структура повинна чітко обґрунтувати, чому не надає запитувані відомості.

Так, зокрема, СБУ має чітко пояснити, чи може порушити національні інтереси розголошення інформації, у чому саме воно їх порушить і чи буде завдано шкоди, якщо ця інформація буде розголошена.

Також медіаюристка додала, що обмеження інформації можна обґрунтувати оперативно-розшуковими або слідчими діями в органах СБУ. Проте сумнівним, на її думку, є те, що радники та помічники голови Служби безпеки залучені до такої діяльності.

Як писала “Новинарня“, президент Зеленський звільнив заступника голови СБУ, за якого “билися” Баканов і Богдан.

Читайте також:
У мережу виклали запис розмови, де Баканов називає Богдана “смотрящім” за судами

Баканов – парафіянин “мегаватного” монастиря, він досі не зважає на підривну роль МП, – релігієзнавець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна