Валентина Шевченко погрожувала Івану Миколайчуку: “Ми бачимо націоналістичні підтексти “Вавилону ХХ”, – Барчук

 

Мирослава Барчук
журналістка, ведуча телеканалу “Еспресо”

(FB)

Тут українські медіа і Дмитро Разумков у парламенті “з прідиханієм” розповідають про смерть “єдиної жінки, яка очолювала президію Верховної Ради УРСР” Валентини Шевченко.

Валентина Шевченко – одна з найбільш реакційних і жорстоких керівників радянської України. У неї була репутація залізного чобота щодо діячів культури, акторів, гнобителя усякого вільнодумства і дисидентства.
Колись на початку 80-х Валентина Шевченко під час розмови сказала Івану Миколайчуку: “Ви помиляєтесь, якщо думаєте, що ми не бачимо націоналістичних підтекстів “Вавилону ХХ” і всього вашого поетичного кіно. Буде відповідальність, запам’ятайте мої слова. Недовго лишилось”.

Миколайчук приїхав до нас додому і розповів про цю розмову моїй мамі (актрисі Нілі Крюковій, – “Н”) того дня, як вона повернулась з 4-годинного допиту в КДБ перед прем’єрою своєї моновистави “Маруся Чурай” у 1982 році. Звинувачення тоді стосувались організації “націоналістичного шабаша” і “неправильно розставлених акцентів у творі Ліни Костенко“.

Валентина Шевченко і в цій історії, і в інших, була одним з decision makers і одним із найвпливовіших “катків” радянського “бульдозера”, який зачищав українську культуру.

Примусове заганяння киян на першотравневий парад 1986 року, коли північний вітер дув з Прип’яті на Київ і максимально підняв радіаційний фон – це також зокрема відповідальність Валентини Шевченко. Пізніше вона пояснювала, що “такою була вказівка з Москви”.

Читайте також:
Україномовна Барчук: Перед тим, як судити Скрипку – відчуйте, будь ласка, і наші психотравми

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна