Померла голова президії Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко

доповнено

Уночі в понеділок, 3 лютого, на 85-му році життя померла Валентина Шевченко – відома політична і громадська діячка радянської України, єдина жінка, яка очолювала президію Верховної Ради УРСР ХІ скликання (1984-1990).

Як передає “Новинарня“, про це повідомив УНІАН.

Валентина Шевченко серйозно хворіла та проходила лікування в клініці “Феофанія”.

За попередньою інформацією, прощання з нею відбудеться в четвер, 6 лютого, на території клініки. Діячка буде похована на Байковому кладовищі поруч зі своїм чоловіком.

Валентина Шевченко (Соляник) народилася 12 березня 1935 року в родині шахтаря в місті Кривий Ріг на Дніпропетровщині.

Чотири роки пропрацювала заступником міністра освіти, потім два роки – заступником голови в Українському товаристві дружби та культурних зв’язків із зарубіжними країнами, 10 років (з 1975 по 1985 роки) – заступницею голови президії Верховної Ради УРСР.

У 1985 році, попри те, що Шевченко була наймолодшою членкинею політбюро (50 років), її обрали головою Верховної Ради УРСР.

Після розвалу Радянського Союзу Шевченко пішла з політики. Але тривалий час очолювала фонд “Україна – дітям”, Всеукраїнський благодійний фонд сприяння розвитку фізичної культури, спорту і туризму, із 2002 року була головою Конгресу ділових жінок України.

В останні роки вона рідко з’являлася на публіці та перестала давати інтерв’ю.

“Одна з найбільш реакційних, підлих і жорстких керівників радянської України. У неї була репутація “залізного чобота” щодо діячів культури, акторів, пригнічення усякого вільнодумства. Примус студентів іти на першотравневий парад під час радіації 1986 року – це і її відповідальність також”, – пише про Шевченко журналістка й телеведуча Мирослава Барчук.

Водночас сама Шевченко про організацію параду на 1 Травня в Києві одразу після Чорнобильської катастрофи говорила, що це був “наказ із Москви”.

Читайте також:
Помер один із авторів Конституції Віктор Мусіяка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна