На наступному саміті Н4 Україна хоче домовитися про вибори в ОРДЛО у жовтні, – Єрмак

 

Помічник президента України Андрій Єрмак сподівається, що на наступному “нормандському саміті”, в березні, вдасться домовитися про одночасне проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях Донецької і Луганської областей, разом із місцевими виборами на всій території України. Як очікується, вони мають пройти в жовтні.

Про це він сказав в інтерв’ю каналу “KRYM — критичне мислення”.

“Уже через три місяці буде наступна зустріч лідерів у «нормандському форматі». Я сподіваюся, що вона відбудеться. Сподіваюся, що ми зробимо такі кроки для того, щоб місцеві вибори, за українським законом, пройшли по всій території України, включаючи ОРДЛО, в кінці жовтня”, – заявив Єрмак.

Він підкреслив, що вибори на тимчасово окупованому Донбасі можуть пройти за українським законодавством і тільки за умови виведення всіх іноземних збройних формувань та повернення українській владі контролю над ділянкою кордону в районі ОРДЛО з РФ.

“У мене, як і у всіх, багато питань до Мінських угод, але це єдиний документ, який сьогодні узгоджений, підписаний, і там дійсно є положення, згідно з яким межа передається після виборів. Президент Зеленський сказав у Парижі, що ми не можемо з цим погодитися, тому що це суперечить українському законодавству”, – сказав Єрмак.

Також помічник президента зазначив, що Україна має “приїхати” на наступну “нормандську” зустріч із новим пакетом домовленостей.

Як інформувала “Новинарня“, 9 грудня 2019 року – вперше за майже три роки – в Парижі відбулася зустріч лідерів держав “нормандського формату” (Україна, Німеччина, Франція, Росія). Головною подією саміту стали прямі двосторонні переговори Володимира Зеленського й Володимира Путіна, до яких президент України прагнув від часу свого обрання.
За підсумками саміту було підписано спільне комюніке (воно було підготовлене попередньо, але додатково узгоджувалося під час переговорів у Парижі) та оголошено про низку домовленостей. Частина з цих рішень делегована для затвердження на рівні ТКГ в Мінську.

Ключові пункти домовленостей Н4:

  • продовження реалізації Мінських угод
  • всеохопне припинення вогню, яке має бути встановлене до кінця 2019 року
  • звільнення та обмін утримуваних осіб за принципом “всіх на всіх”, починаючи з “усіх встановлених”, до кінця 2019 року
  • рішення ТКГ визначити нові пункти пропуску (КПВВ) протягом 30 днів
  • ще три ділянки розведення військ – реалізувати до кінця березня 2020 року
  • впровадити “формулу Штайнмайєра” (щодо місцевих виборів в ОРДЛО) до українського законодавства
  • провести ще одну зустріч лідерів у нормандському форматі через чотири місяці (зокрема для підготовки місцевих виборів в ОРДЛО), а до того – співпрацювати на рівні глав МЗС і політичних радників

Читайте також:
“Або місцеві вибори й особливе самоврядування, або стіна”: Єрмак про долю ОРДЛО після “Нормандії”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна