День Brexit: Велика Британія 31 січня виходить із ЄС

 

Велика Британія у п’ятницю, 31 січня, виходить зі складу Європейського Союзу, ставши першою країною, яка залишає блок з моменту його заснування.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Угода про вихід набуде чинності 31 січня опівночі за Центральноєвропейським часом. З цього часу Велика Британія, яка вступила в ЄС 1973 року, більше не буде державою-членом і вважатиметься третьою країною.

З 1 лютого розпочнеться перехідний період, необхідний для того, щоби громадяни і підприємства мали більше часу для адаптації до нових умов.

Протягом перехідного періоду Британія продовжить застосовувати закони ЄС, але більше не буде представлена ​​в інституціях Євросоюзу.

Це період може бути продовжений всього один раз на термін до одного або двох років, якщо обидві сторони погодяться на це до 1 липня 2020 року.

Прем’єр-міністр Борис Джонсон сьогодні ввечері виступить зі зверненням до нації, в якій заявить про “світанок нової ери”, інформує ВВС.

“Найголовніше сказати сьогодні ввечері – це не кінець, а початок. Це момент справжнього національного оновлення та змін”, – наголосив Джонсон напередодні.

Прихильники Brexit святкуватимуть сьогодні на Парламентській площі у Лондоні.

“Юніон Джек”, британський прапор, у будівлі Європейської ради в Брюсселі буде спущений о 19:00 у п’ятницю, 31 січня, і буде перенесений до прапорів країн, що не є членами ЄС.

Європейський парламент планує розмістити один зі своїх британських прапорів у Будинку європейської історії.

Як писала “Новинарня“, 30 січня Рада ЄС за письмовою процедурою схвалила угоду про Brexit – тим же ЄС офіційно завершив процес ратифікації документа за день до виходу Британії з блоку.

Нагадаємо, законопроєкт про вихід Великої Британії з Євросоюзу набрав чинності після схвалення документа королевою Єлизаветою ІІ.

Палата громад Британського парламенту 9 січня завершила розгляд законопроекту про вихід з Європейського Союзу і остаточно затвердила умови Brexit.

Палата лордів парламенту Британії 22 січня дала згоду на схвалення угоди про Brexit, яка дозволяє вихід країни з ЄС з угодою 31 січня.

29 січня Європарламент збирався для обговорення і ратифікації угоди.

Читайте також:
Зеленський підписав указ про тимчасовий безвіз для британців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна