Перехід ЗСУ на нові сержантські звання відбудеться до кінця вересня, – Міноборони

 

Перехід у Збройних силах України на нові сержантські звання має відбутися до кінця вересня.

Як передає “Новинарня“, про це в четвер, 30 січня, у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” сказала координаторка реформи сержантського складу від Проектного офісу реформ Міністерства оборони України Інна Шевчук.

“Взагалі розраховуємо до кінця вересня. Тобто вже восени цього року має бути зроблено хоча б якісь базові елементи. І після цього ми повинні підбити підсумки, що вийшло, а що ні, що потрібно вдосконалити”, – зазначила Шевчук.

Вона повідомила, що має також відбутися перехід для виплати грошового забезпечення за формулою прив’язки до військового звання, а не до посади, за прикладом країн НАТО.

“У нас має бути підготовлено драфт змін до постанови, оскільки грошове забезпечення регулюється постановою (Кабміну, – “Н”). Міністр оборони поставив термін чотири тижні: під час наради минулого тижня він наказав через чотири тижні підготувати йому пропозиції”, – додала Шевчук.

Вона пояснила, що оскільки ця постанова стосується всіх сил і структур, що входять до сектору безпеки і оборони, це буде тривалий процес. Водночас Інна Шевчук висловила сподівання на те, що перехід відбудеться якомога швидше, і наголосила на можливості порушити питання щодо того, чи мають у кожній структурі силового блоку бути армійські військові звання.

“Тут буде складний момент. Але сподіваємося, що ми його зможемо якнайшвидше пройти і взагалі порушити питання щодо того, чи в кожній структурі силового блоку мають бути армійські військові звання. Оскільки, можливо, в певній структурі може бути спеціальне звання”, – пояснила Шевчук.

За її словами, після ухвалення закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби)” в Міністерстві оборони та Генеральному штабі створено спільну робочу групу й розроблено дорожню карту щодо змін.

“Тому що цей закон насправді стосується не лише зміни назв звань, а взагалі самого підходу до побудови сержантського корпусу. Це стосується, наприклад, соціального забезпечення та нарахування грошового забезпечення. Трансформується вся система повністю. Це теж тривалий процес, але нині він більше активізувався”, – зазначила координаторка реформи сержантського складу від Проектного офісу реформ Міністерства оборони.

Як писала “Новинарня“, у грудні 2019 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців”, яким передбачається узгодити нинішню систему військових звань вищого офіцерського складу Збройних сил України зі стандартами НАТО.

Законопроєкт № 2247 пропонує внести зміни і доповнення до Статуту внутрішньої служби, Дисциплінарного статуту, Стройового статуту, Статуту гарнізонної та вартової служб ЗСУ та Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо встановлення нових військових звань вищого офіцерського складу відповідно до військових звань, прийнятих у провідних державах-членах НАТО.

Зокрема передбачається запровадити звання “бригадний генерал”, “командор-адмірал”, замість звання “генерал-полковник” — звання “генерал”, а звання “генерал армії України” скасувати.

“Проєкт закону №2247 спрямований на приведення військових звань вищого офіцерського складу до стандартів провідних європейських країн та НАТО. Законопроєкт пов’язаний із законом №205-IX, який було прийнято 17.10.2019 року та яким було змінено звання військовослужбовці сержантського і старшинського складу.
Пропонується шляхом внесення змін і доповнень до Статутів ЗСУ та Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” запровадити звання вищого офіцерського складу “бригадний генерал”, “командор-адмірал”, а замість звань “генерал-полковник” та “генерал армії” – запровадити звання “генерал”.

Читайте також:
“Не зміна погонів, а новий зміст”: міністр Загороднюк пояснив сержантську реформу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна