Коронавірус: ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію і виступила з закликом до світу

 

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію у зв’язку з коронавірусом – новим видом пневмонії, спалах якого почався з китайського міста Ухань.

“Я оголошую міжнародну надзвичайну ситуацію в сфері охорони здоров’я у зв’язку з глобальним спалахом вірусу 2019nCoV”, – заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреєсус увечері 30 січня.

За його словами, наразі за межами Китаю зареєстрували 98 випадків зараження коронавірусом у 18 країнах, включаючи вісім випадків передачі вірусу від людини людині (в Німеччині, Японії, В’єтнамі та США).

У переважній більшості випадків коронавірус діагностували в тих, хто подорожував у китайське місто Ухань, або контактував з кимось, хто відвідував Ухань.

“Ми не знаємо, якої шкоди може завдати вірус 2019-nCoV, якщо він пошириться в країні з менш розвиненою системою охорони здоров’я. Ми повинні діяти зараз, щоб допомогти країнам підготуватися до цього”, — заявив Гебреєсус.

Раніше цього ж дня Всесвітня організація охорони здоров’я закликала лідерів країн світу готуватися до протидії коронавірусу 2019-nCoV.

У ВООЗ “стурбовані тим, що багато країн залишаються непідготовленими, та закликають лідерів всіх країн вжити негайних заходів для забезпечення необхідної реакції”, – йдеться в повідомленні сайту ВООЗ за результатами засідання Комітету з моніторингу готовності.

ВООЗ просить забезпечити швидке та відкрите передавання всієї інформації про спалах коронавірусу. Всі країни, включно з тими, які ще не постраждали від нового вірусу, мають виділити ресурси для виявлення та запобігання проявів вірусу, а також для порятунку заражених людей.

Також у ВООЗ закликають приватні та державні науково-дослідні установи терміново прискорити скоординовану розробку вакцини проти коронавірусу, його діагностику та терапію.

Як повідомляла “Новинарня“, в Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV). Попередньо визначено, що джерелом інфекції можуть бути тварини.
Станом на 30 січня від хвороби померли вже 170 осіб. Захворювання зафіксовано у 18 країнах.

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів (40 видів), що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка та ускладнене дихання.

30 січня в аеропорт “Бориспіль” прибув літак авіакомпанії SkyUp Airlines, який евакуював українців з китайського острова Хайнань через новий коронавірус.

Читайте також:
В Україні створили оперативний штаб через коронавірус

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна