СБУ ініціює реабілітацію 53 учасників українського визвольного руху

 

У Службі безпеки України повідомили, що до Дня пам’яті героїв Крут відомство ініціювало реабілітацію понад пів сотні воїнів армії УНР та бійців повстанських загонів.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 29 січня, інформує пресцентр СБУ.

“СБУ передала до Національної комісії з реабілітації архівні справи 53-х учасників українського визвольного руху, репресованих більшовиками”, – цитує директора державного галузевого архіву СБУ Андрія Когута офіційний сайт спецслужби.

Зазначається, що у списку, переданому СБУ комісії з реабілітації, є багато “знакових” для української історії постатей, зокрема:

  • командувач Південної групи військ УНР генерал-хорунжий Андрій Гулий-Гуленко; 
  • командувач Подільської повстанської групи полковник Семен Харченко; 
  • учасник бою під Крутами Семен Могила.

“На аркушах цих архівних справ не просто долі окремих людей, там викарбувана непроста історія нашого народу. Важливо знати і дослухатися до уроків минулого та пам’ятати про ту найвищу ціну, яку заплатили українські патріоти за нашу незалежність та право на вільний розвиток”, – сказав Когут.

Через недосконалість законодавчої бази справи учасників Української революції 1917-1921 років та національного підпілля першої чверті минулого століття тривалий час лишались засекреченими, кажуть в СБУ.

У 2018 році відбулись позитивні законодавчі зрушення (у законі про реабілітацію), що суттєво удосконалили процедуру перегляду цих справ. Тепер клопотати про реабілітацію жертв червоного режиму можуть не лише родичі репресованих, але й широка громадськість, активісти та просто небайдужі українці.

Як інформувала “Новинарня“, СЗР розсекретила документи щодо вбивства Симона Петлюри.

Читайте також:
УІНП показав приміщення для зведеного архіву радянських спецслужб на Лівому березі Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна