Морська охорона ДПСУ отримала обладнання від США на понад мільйон доларів

 

Морська охорона Державної прикордонної служби України отримала більш ніж 3 тисячі одиниць обладнання на понад мільйон доларів за програмою EXBS Держдепартаменту США.

Як повідомляє “Новинарня“, офіційна церемонія відбулася в Одесі, на одному з причалів Одеського морського торговельного порту.

Йдеться про рятувальне і оглядове спорядження для екіпажів корабельно-катерного складу та бійців відділів спеціальних дій.

Як зазначила під час вручення сертифікатів, спорядження передали в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Надання технічної допомоги з метою посилення системи експортного контролю України та протидії розповсюдженню зброї масового ураження».

“В останні роки, зважаючи на російську агресію в Керченській протоці в 2018 році, програма EXBS значно наростила свої зусилля в рамках співробітництва із морською охороною Державної прикордонної служби. Після анексії Криму морська охорона втратила великі спроможності, і ми разом з цією програмою намагаємося їх відбудувати”, – цитує тимчасово повірену у справах США в Україні Крістіну Квін “Радіо Свобода”.

Вона також згадала про економічну агресію Росії на Азовському і Чорному морях та зазначила, що ці дії ставлять під загрозу не тільки Маріуполь і Бердянськ, але й Одесу також.

“Зростає захист нашого персоналу і підвищуються можливості для дій на морі. Україна – морська держава, утримання флоту – вартісна справа, можливостей не вистачає. Тому ми дуже вдячні за підтримку наших партнерів, у тому числі США”, – наголосив голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

Частина обладнання вже активно використовується на службі охоронців. Спорядження передавали протягом минулого року.

“Унікальність обладнання в тому, що ми отримаємо засоби для забезпечення безпеки кожного військовослужбовця. Це індивідуальні аварійні костюми, системи захисту органів дихання і здоров’я, індивідуальні дозиметри. Ми також отримали тактичне обладнання для виявлення заборонених предметів, нелегальних мігрантів і іншої контрабандної діяльності”, – каже начальник управління морської охорони адмірал Олег Костур. 

Обладнання розділили між собою три загони морської охорони з Одеси, Ізмаїла і Маріуполя. Деякі зразки також використовуються до ізмаїльського навчального центру Морської охорони.

Серед спорядження:

  • наручні GPS-навігатори;
  • портативні газоаналізатори стану повітря;
  • оглядові дзеркала;
  • рації;
  • ліхтарі;
  • костюми та більш складне обладнання.

Наприклад, морська охорона отримала так звані саморятівники ізолюючого типу OCENCO M-20.2, які дозволяють дихати в задимлених приміщеннях та евакуюватися з судна у випадку пожежі. Цих приладів передали достатньо, щоб оснастити всі бойові пости на кораблях та катерах морської охорони.

Також спецпризначенці морської охорони отримали спеціальні бронежилети з інтегрованою надувною системою – у випадку падіння в воду боєць використовує такий бронежилет як рятувальний. Замість сталевих чи керамічних захисних плит там використовуються кевларові – легкі, але надійні.

Всі бійці морської охорони отримали два види захисних костюмів:

  • спорядження для захисту при висадці та проведенні робіт в штормову погоду;
  • гідротермокостюми, призначені для захисту людини від гіпотермії у випадку аварійної чи іншої позаштатної ситуації. Він дозволяє триматися у воді за мінусових температур повітря до 15 хвилин.

Читайте також:
30 метрів під водою: військові водолази відпрацьовують спуски на максимальну глибину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна