30 метрів під водою: військові водолази відпрацьовують спуски на максимальну глибину

 

В ході базового курсу у новоствореній Водолазній школі ВМС ЗСУ слухачі-водолази здійснюють спуски на максимальну встановлену глибину.

Як повідомляє “Новинарня“, про це інформують у Школі військових водолазів.

Під час нещодавнього випуску водолази здійснювали спуск на глибину 30 метрів у кількості до п’яти разів.

Однією з основних вимог курсу було практичне навчання: не умовні, а фактичні водолазні спуски в умовах відкритого моря на максимально встановлену глибину.

“Раніше, ще до війни, існувала згубна практика втановлення максимальної глибини “на папері”. Що це значить? За результатами навчання, водолаз отримував формальний допуск до робіт на глибині до 60 метрів. А практичного досвіду занурень він мав хіба метрах на десяти, тому що це максимальна глибина полігону у Стрілецькій бухті. А виводити в море водолазне судно було занадто дорого, та цим і не переймались. Та цього разу на глибину йшли насправді – на 30 метрів. Це новий встановлений стандарт для спусків в автономному спорядженні (акваланг). До речі, умовами нової Водолазної школи відтепер передбачено: за весь курс навчання кожен із водолазів мусить спуститися на таку глибину до п’яти разів”, – розповів куратор проекту Школи військових водолазів Костянтин Миргородський. 

В якості платформи для пірнання використовувався спеціальний морський водолазний бот “Нетішин” (A700), який був відновлений спільними силами держави та волонтерів.

Весь особовий склад Водолазної школи ЗСУ вийшов у визначений район моря з 30-метровою позначкою по ґрунту, куди і здійснювали спуски водолази на максимальну глибину.

Фото: Школа військових водолазів

На місці було розгорнуто водолазну станцію, на судні підготували чергову барокамеру. Під воду йшли трійками: два курсанти та інструктор. У цілому, під воду ходили сім пар курсантів.

Фото: Школа військових водолазів

“Барокамеру підготували на випадок аварійної ситуації. За нормальних же умов, підйом з такої глибини довелося провадити з дотриманням усіх правил декомпресії. Згідно ретельно прорахованого режиму та з відповідними зупинками, лише підіймалися на поверхню курсанти по двадцять хвилин. Режим декомпресії був максимально безпечним. А взагалі на нас чекає впровадження нових національних таблиць декомпресії, оскільки існуючі зараз – застарілі”, – додав куратор проєкту.

Курсанти успішно завершили курс та повернулися до своїх частин, а вже нові курсанти опановуватимуть тонкощі підводної майстерності.

Читайте також:
ЗСУ почали готувати водолазів-підривників для Азовського моря

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна