“Не маємо право забувати”: Укрпошта вшанувала “кіборгів” тематичною маркою

 

До п’ятої річниці завершення оборони Донецького аеропорту, 22 січня, у Києві провели спецпогашення тематичної поштової марки “Вони вистояли! Не витримав бетон!”, яку присвятили подвигу “кіборгів”.

Автором зображення для марки Укрпошти виступив графік Андрій Єрмоленко, відомий за нашивками для сотень Євромайдану, бійців АТО, серією неофіційних логотипів для міст “United Colours of Ukraine”, плакатами з приводу чемпіонату світу з футболу в Росії тощо.

Урочистий захід відбувся в Музеї історії України в Другій світовій війни за участі захисників ДАПу. Також були також запрошені матері загиблих “кіборгів”-киян – Євгена Яцини та Героя України Ігоря Брановицького.

Ніна Брановицька під час спецпогашення марки

У промовах “кіборги” найбільше згадували своїх побратимів, тих, кому не пощастило вижити в пеклі аеропорту, вбитих у боях та у полоні.

“Це була велика честь, і залишається великою честю – захищати свою країну. Там були сильні люди, такі, як кулеметник Ігор Брановицький. Тихий хлопець був, але неабиякої мужності і стійкості. Це велика честь, що ми пліч-о-пліч воювали разом”, – розповів старший сержант 90-го батальйону імені Івана Зубкова 81 оабр Сергій Кройтор “Хоттабич”.

З вітальними словами виступили перший заступник міністра інфраструктури Дмитро Абрамович та заступника міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Олександр Терещенко – також учасник боїв за ДАП, який втратив руки при спробі викинути гранату.

“Це суміш суму і гордості. Бажаю всім пам’ятати й передавати пам’ять про цих хлопців. Нам, щоб заслужити зустріч із ними, потрібно працювати, і дуже багато”, – сказав кавалер ордена “За мужність” Терещенко.

Особливу подяку за марку на честь “кіборгів” склав молодший сержант 95-ї десантно-штурмової бригади Іван Лавриненко.

“Я хочу подякувати за цю марку, бо відсьогодні вона полетить у світ, і кожна людина, коли отримає цю марку запам’ятає, згадає про цих доблесних захисників. Людина живе, поки живе про неї пам’ять”, – сказав військовий.

“Найбільше хочу приділити увагу моєму командиру роти Зубкову Івану Івановичу, Герою України (посмертно). В нього є дві маленькі донечки. І коли ці донечки притуляються до гранітного пам’ятника і своїми маленькими рученятами туляться до обличчя батька, а він навіки закарбований у цій скелі – більшого відчаю просто немає. Дорослі чоловіки, які пройшли усе пекло війни, не можуть стримувати сліз”, – додав Іван Лавриненко.

Окрім цього, він розповів, що працює на Укрпошті, і після повернення з АТО йому запропонували безвідсоткову позику на купівлю житла. Наразі ж зміни, які відбулися в колективному договорі, позбавили його такої можливості. Він звернувся з проханням про допомогу до гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського.

Починаючи з 2014 року, Укрпошта випускає наклади марок та конвертів, присвячених українським військовим. Це марки “День захисника України”, “Слава Україні”, конверти “Героям слава” із зображенням воїнів, яким посмертно присвоєно звання Героя України, та багато інших.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський подарував музею збірку усіх випущених ними тематичних марок для використання в експозиції.

автор: Юлія Конончук
фото автора

Читайте також:
“Кіборг” Роман Костенко, який став нардепом: Два тижні в ДАПі визначили мою політичну кар’єру

День пам’яті захисників ДАПу: в Києві презентують книгу-мартиролог “кіборгів”. МОЖНА СКАЧАТИ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна