В Україні класичний суд присяжних може запрацювати наступного року, – Мін’юст

 

Міністерство юстиції України розробило два законопроєкти, ухвалення яких забезпечить запровадження в країні класичного формату суду присяжних.

Як передає “Новинарня“, про це у понеділок, 20 січня, розповів заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук.

Він зауважив, що хоч у Конституції України передбачена можливість участі народу у здійсненні правосуддя через присяжних, принцип їхньої роботи в нашій країні досі спирається на радянську практику. Для формального виконання цієї норми Конституції суд народних засідателів у 2012 році перейменували на суд присяжних, але фактично цей інститут не є судом присяжних у класичному розумінні.

“Положення Конституції в частині суду присяжних необхідно повністю реалізувати. Недостатньо лише перейменувати суд народних засідателів на суд присяжних. Необхідно чітко розділити встановлення судом присяжних питання винуватості-невинуватості та ухвалення юридичних рішень професійним суддею”, — пояснив Банчук.

Відповідно до законопроєкту, суд присяжних здійснюватиме колегія із 7 присяжних. Суд присяжних засідатиме окремо і ухвалюватиме не вирок, а вердикт. Для цього присяжні мають відповісти на такі питання: чи була подія злочином та чи винен підсудний у вчиненні злочину.

Присяжних пропонують набирати за списками виборців. Такий механізм буде означати фактично не право громадянина бути присяжним, а обов’язок. При цьому завдання держави полягає у тому, щоб створити умови аби обов’язок був достатньо почесним, а за його виконання люди отримували компенсацію.

На сьогодні перелік присяжних затверджують місцеві ради за згодою самих громадян, які захотіли стати присяжними. Саме з цієї причини в Україні бракує присяжних. За такого порядку вони невмотивовані, що призводило до відкладання і зриву судових процесів.

Читайте також:
Міністр юстиції анонсував закриття в’язниць та створення приватних СІЗО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна