У Белграді обстріляли піротехнікою посольство Чорногорії через релігійний закон

 

Увечері у четвер, 2 січня, прапор Чорногорії на посольстві цієї країни в Сербії обстріляли піротехнічними засобами.

Фанати клубу “Црвена звезда” намагалася таким чином спалити стяг, протестуючи проти нового закону про віросповідання.

Про це у п’ятницю, 3 січня, повідомляє видання Vijesti.

“Сотні хуліганів і фанатів “Црвеної звезди”, протестували перед посольством Чорногорії у Белграді і під час своєї акції стріляли піротехнічними засобами по чорногорському прапору”, – йдеться в повідомленні.

Прапор усе ж не згорів цілком, хоча у нього влучили кілька разів. Посольство Чорногорії оголосило, що замінило прапор, частини якого були спалені.

Інцидент стався після баскетбольного матчу, на якому “Црвена звезда” обіграла “Баварію”. Тоді колона фанатів пройшла ходою вулицями сербської столиці до посольства, протестуючи проти прийнятого чорногорським парламентом закону про свободу віросповідання та правовий статус релігійних громад.

Як писала “Новинарня“, декілька тисяч людей напередодні провели акції протесту в Чорногорії проти законопроєкту про релігійну власність, який розкритикували Сербська православна церква та Росія.

Повідомлялося про різні інциденти із залученням поліції, яка затримала 45 людей за останні кілька днів.

Парламент Чорногорії 27 грудня схвалив законодавство на тлі протестів просербських опозиційних депутатів, які намагалися запобігти голосуванню, спричинивши сутички в асамблеї.

Церква наполягає на тому, що закон дозволяє державі вилучити її власність, включаючи монастирі, храми та інші активи. Уряд Чорногорії заперечив, що хоче це зробити.

Міністерство закордонних справ Росії 31 грудня приєдналося до критики Сербської православної церкви на адресу чорногорського закону, висловивши “серйозну стурбованість” і заявивши, що законодавство спрямоване на витіснення сербської церкви з Чорногорії.

У відповідь міністерство закордонних справ Чорногорії звинуватило Москву у втручанні в справи незалежної держави-члена НАТО.

Раніше Чорногорія також звинуватила Росію в спробі державного перевороту в 2016 році, метою якого було не допустити членства країни в НАТО. Москва заперечила причетність.

Читайте також:
Влада Чорногорії домагатиметься автокефалії для своєї православної церкви

“Підрозділ 29155”: у Європі діє надсекретний підрозділ ГРУ РФ, – New York Times

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна