Голова УІНП Дробович вважає можливим поновлення історичного діалогу з Росією

 

Новий голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович вважає доречним поновлення діалогу з Росією щодо історичних питань.

Таку думку Дробович висловив в інтерв’ю виданню “Главком“.

Відповідаючи на запитання, “чи потрібно відновлювати нині заморожений діалог істориків між Україною і Росією? в якій формі можлива ця співпраця в нинішніх умовах?”, Дробович сказав: “Це дуже гостре питання. Потреба діалогу навіть з ворогом, навіть з країною, яка на нас здійснила напад, існує. Адже ми самі не можемо говорити винятково мовою ворожнечі“.

“Багато представників російського суспільства готові до діалогу. Коли буде відновлена територіальна цілісність України і ми повернемося до статусу кво, то виникне потреба говорити і налагоджувати стосунки, тому бажано, щоб цей діалог був”, – сказав голова Інститут нацпам’яті.

За словами Дробовича, УІНП навряд чи буде у 2020 році ініціювати діалог з росіянами, “але якщо ми побачимо такий запит від громадян, вони проситимуть нас сприяти, то ми підтримуватимемо такі спроби комунікації”.

“Наприклад, публічні українські інтелектуали, історики проявлять ініціативу. Тоді ми будемо готові звернутися до російських істориків”, – сказав посадовець.

Водночас, за словами Дробовича, Інститут нацпам’яті насамперед займатиметься просвітництвом своїх громадян. “Наприклад, підготовкою методичних рекомендацій для шкіл, вчителів, створенням інфографік, мап, що можна використовувати у навчальному процесі і аж до створення нестандартного контенту. Маю на увазі настільні ігри, мобільні додатки”.

Крім того, директор Українського інституту національної пам’яті наголосив, що УІНП не займатиметься героїзацією постаті Степана Бандери, маючи на увазі її ідеалізацію.

Як інформувала “Новинарня“, 4 грудня 2019 року Кабінет Міністрів призначив головою Інституту національної пам’яті експерта у сфері освіти і культури Антона Дробовича, який позиціонує себе як ліберала. Він прийшов на зміну Володимиру В’ятровичу, котрий очолював УІНП із 2014 року й успішно провів декомунізацію.

Читайте також:
Дробович назвав три основні завдання на посаді очільника УІНП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна