Дробович назвав три основні завдання на посаді очільника УІНП

 

Нагальними завданнями Українського інституту національної пам’яті є завершення процесу декомунізації, визнання на міжнародному рівні Голодомору геноцидом, а також протидія російській агресії.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в інтерв’ю Deutsche Welle сказав новий очільник УІНП Антон Дробович. 

“Це декомунізація, передусім, слід її закінчити. По-друге, це завершення процесу визнання Голодомору геноцидом українського народу на міжнародній арені. Тобто, продовження зусиль у цьому плані – збільшення кількості країн, які це визнають. І, можливо, навіть уточнення міжнародного законодавства щодо цього питання. Зокрема, йдеться про 260 (III) резолюцію Генасамблеї ООН. І третій блок – це посилення ролі Інституту в протидії російській агресії, зокрема, щодо боротьби з історичними міфами, які породжують ворожнечу в українському суспільстві”, – зазначив Дробович.

Щодо декомунізації він зауважив, зокрема, що Інститут нацпам’яті здійснював її “доволі виважено, часто це був дуже академічний підхід з відповідним громадським обговоренням”.

“Але на деяких етапах, наприклад, по-варварськи знищували якийсь мистецький об’єкт радянського часу – для звільнення просторів тощо. І це, мовляв пояснювалося, декомунізацією. Такі дії зробили їй не зовсім добру славу. Відповідно, існує брак обговорення щодо методів. Багато хто думає, що декомунізація – це якийсь примусовий процес, де ніхто ні з ким не радиться. Ні. Наше завдання чітко і доступно показати, що все має відбуватися поступово, у постійному спілкуванні з громадами”, – підкреслив голова УІНП.

Він також додав, що не створений ще досі галузевий архів репресивних органів, а це важлива частина декомунізації, бо доступ до матеріалів цих радянських органів багато в чому проливатиме світло на злочини комуністичного режиму.

Також іще далеко не завершене питання декомунізації щодо типів мислення, які панують.

Як писала “Новинарня“, на початку жовтня Кабінет Міністрів повідомив про початок конкурсу на зайняття посади голови українського інституту національної пам’яті.

18 вересня голова УІНП Володимир В’ятрович  заявив, що йде у відставку. 
Найбільшим здобутком В’ятровича на чолі УІНП стала декомунізація України.

4 грудня Кабінет Міністрів України визнав Антона Дробовича переможцем конкурсу на посаду голови Інституту національної пам’яті.

Читайте також:
На посаду голови УІНП претендують ветеран АТО, історики, журналісти і лісник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна