У Словаччині винесли перший вирок у справі про вбивство журналіста Куцяка

 

У Словаччині суд 30 грудня виніс перший вирок у справі про резонансне вбивство журналіста-розслідувача Яна Куцяка і його нареченої. 42-річний посередник Золтан Андруско засуджений до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на DW.

За версією обвинувачення, Андруско отримав пропозицію знайти найманого вбивцю від перекладачки словацького мультимільйонера Маріана Кочнера.

Обвинувачення висунуті ще чотирьом підозрюваним, зокрема бізнесмену Кочнеру та його перекладачці. Розгляд справи Андруска проходить окремо з огляду на його співпрацю з поліцією.

Золтан Андруско (в угорській транскрипції – Андрушко) уклав угоду зі слідством і на наступних засіданнях постане в ролі свідка. Засудженому загрожувало б довічне ув’язнення, якби він не зізнався і не виступив як свідок. Андруско прийняв вирок, повідомляє суд.

Як відомо, 27-річний журналіст Ян Куцяк і його наречена Мартіна Кушнірова були застрелені в лютому 2018 року в себе вдома за 65 кілометрів на схід від Братислави. Куцяк проводив журналістське розслідування, щоб виявити зв’язки наближених прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійськими підприємцями, що були пов’язані з мафією. Стаття була опублікована вже після його загибелі.
Вбивство журналіста спричинило у Словаччині хвилю протестів, в результаті чого у відставку пішли голова уряду, два його помічники, міністр внутрішніх справ, шеф поліції, а також міністр культури.
У вересні 2018 року поліція арештувала чотирьох підозрюваних. У квітні один із них, колишній словацький військовослужбовець Мирослав Марчек, зізнався у вбивстві.
Причиною вбивства, стверджують прокурори, стала журналістська діяльність Куцяка. Вони заявляли, що замовлення вбивства коштувало 70 тисяч євро.

Читайте також:
У Словаччині затримали підозрюваного в убивстві журналіста Куцяка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна