Очільник МВС Словаччини йде у відставку через убивство журналіста

 

Міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк заявив, що подає у відставку, слідуючи вимозі молодшого партнера по коаліції щодо усунення близького союзника прем’єр-міністра Роберта Фіцо на тлі політичної кризи у країні.

“Це важливо для збереження стабільності, тому я вирішив піти з посади віце-прем’єра та міністра внутрішніх справ”, – сказав Каліняк на прес-конференції 12 березня.

Раніше у Європарламенті вимагали від словацького уряду провести належне розслідування вбивства журналіста Яна Куцяка і його нареченої та звільнити главу МВС Роберта Каліняка.

Лідер найбільшої фракції Європарламенту Манфред Вебер написав у “Твіттері” : “Повідомлення колег з Європарламенту після їхнього візиту до Словаччини насторожують. Нам здається, що керівництво словацького уряду не робить все можливе для з’ясування обставин двох вбивств“, – написав Вебер.

“Якщо прем’єр-міністр Фіцо хоче зберегти залишки довіри, він повинен звільнити главу МВС. Втручання міністра у розслідування є неприйнятним. Ми очікуємо від уряду зусиль у розслідуванні злочину і забезпечення свободи слова”, – додав євродепутат.

Нагадаємо, на вихідних десятки тисяч словаків вийшли на вулиці міст країни і за кордоном через вбивство журналіста-розслідувача Яна Куцяка. Протестувальники прийшли також під будівлі парламенту і уряду і вимагали відставки прем’єра Роберта Фіцо.

На тлі зростання протестів президент Словаччини закликав до змін в уряді або позачергових виборів, щоб вирішити “серйозну політичну кризу”.

Як повідомлялаНовинарня“, 26 лютого у Словаччині застрелили журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його дівчину. Найбільш вірогідним мотивом убивці правоохоронці вважають професійну діяльність журналіста. Колега журналіста розповіла, що він розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану “Ндрангета”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна