Україна – в топ-10 конфліктів на 2020 рік від Foreign Policy

 

Авторитетне американське видання Foreign Policy включило Україну до топ-10 важливих і масштабних військово-політичних конфліктів світу, за якими необхідно стежити у 2020 році.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в статті 10 Conflicts to Watch in 2020, опублікованій у FP 26 грудня.

Україна розміщена у своєрідному рейтингу на 10-му місці. Попереду йдуть Афганістан, Ємен, Ефіопія, Буркіна-Фасо, Лівія, протистояння США й Ізраїлю з Іраном та загалом ситуація в Перській затоці, протистояння США і КНДР, конфлікти в Кашмірі (між Індією й Пакистаном) та у Венесуелі.

Автор статті – Роберт Маллі, президент та генеральний директор Міжнародної кризової групи, який працював спеціальним помічником на Близькому Сході при президенті Бараку Обамі.

Щодо України, то, за версією видання, обраний із коміків президент Володимир Зеленський додав нової енергії зусиллям з припинення шестирічного конфлікту на сході країни.

“Зеленський пообіцяв під час агітації досягти миру. Він інтерпретував свої перемоги на виборах 2019 року та його партії як мандати на це. Він почав із переговорів про взаємне розведення сил на фронті та припинення вогню з Росією і її маріонетками. У вересні він уклав угоду з президентом Росії Володимиром Путіним про обмін полоненими. Наступного місяця він схвалив так звану формулу Штайнмаєра (…), який запропонував, щоб вибори в областях, які контролюють сепаратисти, були визнані спершу умовно, а потім, якщо голосування буде визнане достовірним – із постійним спеціальним статусом та реінтеграцією в Україну.

Сприйняття формули Зеленським вимагає українського контролю на цих територіях до голосування. Утім, він зіткнувся з негайним негативним спротивом коаліції військових ветеранських організацій, ультраправих груп та громадської інтелігенції. Навпаки, московські та сепаратистські лідери вітали прийняття Зеленським формули Штайнмаєра, незважаючи на його умови”, – так пише про бачення осінніх подій в Україні Foreign Policy.

Видання нагадує, що в грудні Зеленський і Путін зустрілися в Парижі з президентом Франції Макроном та канцлером Німеччини Меркель. Лідери “нормандської четвірки” не змогли домовитися про послідовність втілення Мінських угод, але підтвердили плани щодо всебічного припинення вогню, подальшого розведення військ, розширення моніторингу ОБСЄ та відкриття нових пунктів пропуску для цивільних на лінії розмежування з ОРДЛО.

“Критики Зеленського вдома ніби задоволені, що він не “здав усе” в Парижі. Це дає йому більше можливостей для маневру”, – пише видання.

“Якщо все піде за планом, наступна зустріч у Франції, призначена на весну, має розглянути інші компоненти Мінської угоди, включаючи амністію, подальше виведення військ і шлях до реінтеграції районів, утримуваних сепаратистами, в Україні”, – зазначає автор FP.

Проте, на думку Foreign Policy, плани з припинення вогню і розведення військ можуть не реалізуватися, а бойові дії можуть лише загостритися. І навіть якщо намічені плани втіляться в життя, Зеленському все ще потрібно, щоб Москва пішла на компроміс.

Автор нагадує, що хоча Кремль і більш схильний до угод із Володимиром Зеленським, ніж із його попередником Петром Порошенком, основні позиції РФ залишаються незмінними: Росія заперечує, що є стороною конфлікту, який вона ініціювала, у якому бере участь і фінансує. І наполягає, що Київ повинен домовитись про самоврядування Донбасу із сепаратистськими лідерами.

“Мир принесе явні дивіденди для України і користь для Росії: він може принести полегшення санкцій і зняти тягар фінансової та військової підтримки в районах, утримуваних сепаратистами. Від західних союзників Зеленському потрібна вся можлива допомога, яку він може отримати, продовжуючи свій чарівливий наступ на східній Україні та простягування до Москви”, – йдеться в статті.

Читайте також:
Міноборони уклало другий контракт на постачання “Джавелінів”

Запит України до Німеччини про військову допомогу був відкинутий, – Пристайко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна