Із Галичини стартувала промо-кампанія за перенесення українського Різдва на 25 грудня. ВІДЕО

 

Низка центральних та регіональних телеканалів почали показ соціальної реклами, що стимулює українців відзначати Різдво Христове 25 грудня. Відповідну кампанію під назвою “Різдво зі світом” провадить Українська галицька партія.

Як повідомили “Новинарні” в Українській галицькій партії, що має головний офіс у Львові, наразі реклама “Різдва 25 грудня” транслюється на каналах “Еспресо”, “Перший Західний”, Перший Західний, НТА.

“Вся реклама на ТБ офіційно оплачена”, – зазначили в УГП.

Оригінальний 2-хвилинний ролик у “голлівудському” стилі передає напружену атмосферу навколо головного героя – офісного працівника. Йому телефонує батько, який попереджає, що “скоро вони дізнаються правду”, “в тебе залишилося кілька годин”. Поки молодик пересувається вулицями, уникаючи уявного переслідування, батьків голос повідомляє: “Будь обережним… Вони не відпустять нас так просто… Але ти не повинен більше боятися. Таких, як ми, вже багато…”
Напруга зростає до краю, коли головний герой (він каже “Я ще не готовий”) приходить додому, в родинне коло. Виявляється, батько і вся родина чекали його за столом із 12 стравами й кутею, щоб усі разом відзначили свято Різдва 25 грудня, за новоюліанським календарем.

Інший ролик показує, як малі діти – брат і сестра – вдома дивляться на ноутбуці відео, на якому святкують Різдво дітлахи в інших країнах, західних християнських конфесій. У цей час у дім до української родини заходить традиційний різдвяний вертеп.
Гасло: “Святкуємо Різдво зі світом – 25 грудня!”

У колонці на сайті “Збруч” 24 грудня співзасновник УГП Богдан Панкевич розповів, що “Українська галицька партія взяла на себе цю місію (просувати свято Різдва 25 грудня – “Н”) як християнські демократи”.

“Хтось же мусів нарешті такий крок зробити”, – пише львівський політик, зазначаючи, що “питання переходу УГКЦ та ПЦУ на новоюліанський календар обговорюється вже давно, але дуже “підпільно”, і, “щоб додати сміливості предстоятелям Церков і стимулювати публічне обговорення цього питання, було зібрано десятки тисяч підписів”.

Богдан Панкевич наголошує, що Різдво 25 грудня святкуватимуть 93% християн – “весь світ, окрім нас, Росії, Грузії, Сербії, Білорусі та ще кількох невеликих територій”.

Він нагадав, що соціологічне дослідження у Львові показало: “ідею святкування Різдва 25 грудня підтримують 43,2% християн, а ще 27% ставляться нейтрально, тобто не заперечують. І лише 25,9% проти  таких змін. Напевно, наші Церкви орієнтуються на думку власне цих 25,9%”.

За словами Панкевича, УГП підготувала листи з проханням розпочати широке суспільне обговорення ініціативи “Різдво 25/12”, але їх не вдалося безпосередньо передати ні патріарху Святославові (УГКЦ), ні митрополиту Епіфанію (ПЦУ), тож петиції надіслали предстоятелям поштою.

“Є надія, що владики дослухаються до прохань і таки розпочнуть суспільний діалог”, – зазначає партієць. Він закликає наразі святкувати обидві дати Різдва та висловлює сподівання, “якби один храм УГКЦ і один храм ПЦУ в кожному великому місті відслужили би Різдвяну Службу Божу”.

“Єдиний владика, котрий оголосив про відправу різдвяної Служби Божої 25 грудня, а потім 7 січня – це Михаїл, митрополит Луцький і Волинський”, – повідомляє Панкевич.

Політик розуміє українських патріархів, які “не хочуть зайвих проблем, адже прихильники святкування Різдва 7 січня настроєні дуже категорично”. Водночас “перехід на новоюліанський календар можуть здійснити лише предстоятелі УГКЦ і ПЦУ, бажано – одночасно. І лише вони можуть це пояснити суспільству, обговорити всі “за” і “проти” такого переходу”.

Українська галицька партія заявляє: “Кожен із нас має усвідомити, що Різдво зі світом – це:

  • Різдвяні традиції для всіх Українців світу в один день;
  • Повернення у світову християнську родину;
  • Єдиний календар у цивільному та християнському житті;
  • Спершу Різдвяний піст, потім новорічні веселощі;
  • Повернення до спільного цивілізаційного простору”.

У партії нагадали слова Блаженнішого Святослава, глави УГКЦ:  “Ми повинні прямувати до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точнішим григоріанським календарем – так, як це зараз роблять не тільки католики, але й більшість православних церков Світу. Це питання має не так догматичний, як дисциплінарний зміст… Я прагну, щоб це питання піднімала не тільки ієрархія, а й миряни”.

Схожу позицію висловлює також глава Православної церкви України, митрополит Епіфаній: “Більшість помісних православних церков святкують Різдво за новим, григоріанським, календарем. І ми це можемо робити у майбутньому, якщо це буде сприймати український народ”.

“…Україна визначила інтеграцію з Європою та Заходом, як одну зі своїх пріоритетних цілей у зовнішній політиці. Разом із поглибленням економічної та політичної співпраці із західними партнерами, українському суспільству важливо відновити спільні культурні та релігійні традиції, які розірвав Радянський Союз…
У 2017 році Верховна рада України прийняла закон, який визначив 25 грудня державним вихідним днем поруч із 7 січня. Ще через рік, у 2018-му, ми вітали утворення Єдиної Помісної Української Православної Церкви.
Нашим наступним кроком до відновлення культурного та духовного возз’єднання зі Світом стане утвердження українськими Церквами єдиної дати святкування Різдва в Україні – 25 грудня!” – ідеться в заяві на партійному сайті УГП.

Читайте також:
Якщо українці захочуть, то Різдво святкуватимемо 25 грудня, – Епіфаній

Євстратій пояснив, чому не варто поспішати зі зміною дати святкування Різдва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна