Євстратій пояснив, чому не варто поспішати зі зміною дати святкування Різдва

 

Зміна дати святкування Різдва може відштовхнути українських вірян так званого Московського патріархату від переходу до Православної церкви України.

Про це у понеділок, 23 грудня, заявив заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Іван Зоря).

“Поспішна календарна реформа (і навіть непродумані самі лише намагання зараз прорекламували її пропозиціями “подвоєння святкування”) потенційно “законсервує” в Московському патріархаті тисячі громад з мільйонами вірних та внесуть сум‘яття в українське православ‘я на десятиліття наперед. Отже ризики від реформи зараз – очевидні та реальні, на відміну від користі для вірних, Церкви”, – написав Зоря на своїй сторінці у Facebook.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський також поширив свій допис від 7 грудня 2016 року, в якому йшлося про інші аргументи на користь святкування Різдва 6 січня. Зокрема, Зоря нагадав, що дату святкування Різдва на Русі було встановлено в Києві, а не в Москві, і відмовлятися від неї тільки тому, що в цей день Різдво святкує РПЦ, не є правильним.

“Якщо підходити навіть з точки зору традиції, то чому ми так легко хочемо НАШУ традицію віддати Москві? Це виглядає так, якби ми запропонували зняти у Києві пам’ятник св. Володимиру на тій підставі, що у Москві такий стоїть. Далі що – кирилицю відкинемо, бо нею у Москві пишуть? Православ’я відкинемо, бо є Московська Церква? Хоче хто святкувати за григоріанським календарем – нехай має можливість. Але упосліджувати українську календарну традицію лише тому, що до неї прилучилися і московити, – шлях до сварки в суспільстві та розколу в Церкві”, – писав Зоря в 2016 році.

Варто зазначити, що така позиція є особистими поглядами архієпископа Євстратія, тоді як у ПЦУ є священики і єпископат і з протилежними поглядами на дату Різдва.

Як писала “Новинарня“, предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній повідомив, що коли суспільство того бажатиме, Різдво можна святкувати за григоріанським календарем 25 грудня.

Читайте також:
Пластуни привезли ОСам Вифлеємський вогонь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна