Рада вперше подолала вето президента Зеленського: затвердила закон про ТСК

 

Верховна Рада у четвер, 19 грудня, повторно розглянула законопроєкт про тимчасові слідчі та спеціальні комісії.

Як передає “Новинарня“, законопроєкт №0979 “Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України” з пропозиціями президента підтримали 337 нардепів.

У пояснювальній записці до закону зазначається, що підставами для утворення ТСК можуть бути повідомлення про порушення Конституції та законів України органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими, службовими особами, керівниками (або посадовими особами, що виконують їх обов’язки) підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об’єднань громадян, що становлять суспільний інтерес.

Умовами для утворення слідчих комісій також є:

  • повідомлення про обставини, які загрожують суверенітету, територіальній цілісності України або її економічним, науково-технічним, національно-культурним, соціальним інтересам, охороні довкілля;
  • повідомлення про масове порушення прав, свобод і законних інтересів громадян, їх об’єднань або зловживання владою посадовими, службовими особами, що завдало істотної шкоди суспільним інтересам.

Закон передбачає, що ТСК утворюється парламентом, якщо предмет правового регулювання таких проектів не належить до предметів відання комітетів, утворених Верховною Радою України, крім випадку утворення спеціальної комісії для продовження роботи над законопроектом про внесення змін до Конституції.

Як писала “Новинарня“, 23 вересня президент Володимир Зеленський ветував закон “Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України”, який передбачає процедуру імпічменту глави держави.
Верховна Рада ухвалила закон про тимчасові слідчі комісії 6 червня. У законі зокрема прописана процедура відсторонення президента країни від посади в порядку імпічменту, згодом тодішній голова Ради Андрій Парубій підписав цей закон.

Читайте також:
Рада створила ТСК для контролю за розслідуванням нападів на Гандзюк й інших активістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна