Рада ухвалила закон про “Пласт”

доповнено

Верховна Рада у вівторок, 17 грудня, прийняла закон “Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху”.

Як повідомляє “Новинарня“, “за” проголосували 316 народних депутатів.

За словами представника президента у Верховній Раді, першого віцеспікера Руслана Стефанчука, в новій редакції документ не створює привілеїв для організації “Пласт”.

Законопроект №0976 було доопрацьовано після того, як президент Володимир Зеленський повернув його зі своїми пропозиціями.

Згодом у профільному комітеті Верховної Ради була створена робоча група, до складу якої увійшли представники пластових та скаутських громадських організацій, Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури, молоді та спорту.

Під час доопрацювання була змінена назва закону на більш об’єднуючу – “Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху”, вилучені “норми, що суперечать законодавству та порушують принцип рівності громадських організацій”.

Відтепер закон стосується як пластових, так і скаутських громадських об’єднань. Питання визнання історичного внеску “Пласту” відображено у преамбулі.

У статті 1 додані визначення скаутського руху, пластового та скаутського методу, освітньої (навчальної) програми, громадських об’єднань. Закон передбачає розробку органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних та місцевих програм стосовно дітей та молоді з урахуванням пропозицій пластових та скаутських ГО, а також можливість їх залучення до реалізації державних та місцевих програм.

Також органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають надавати матеріальну, фінансову, інформаційну, консультаційну підтримку діяльності пластових та скаутських ГО.

При затвердженні державного та місцевих бюджетів можуть передбачатися видатки на програми й проєкти, спрямовані на досягнення пластової, скаутської освітньої (навчальної) програми у межах повноважень, визначених законом.

Центральні органи виконавчої влади відповідно до закону сприятимуть розвитку пластового та скаутського руху за межами України, створенню і функціонуванню там інфраструктури, в якій освіта та виховання здійснюватимуться українською мовою.

“Тепер у законі не передбачено державне фінансування Пласту, але він загалом нормальний”, – прокоментував “Новинарні” нардеп від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

Як інформувала “Новинарня“, 30 травня Верховна Рада 8-го скликання ухвалила закон “Про державне визнання і підтримку Пласту – Національної скаутської організації України”.
19 червня тодішній голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав його і передав на підпис новому президента Володимиру Зеленському.

4 вересня президент Володимир Зеленський повернув Верховній Раді без підпису закон про державне визнання й підтримку національної скаутської організації “Пласт”.
3 жовтня ВР відправила на доопрацювання в комітет законопроєкт про державне визнання й підтримку національної скаутської організації “Пласт”.

Вранці 17 грудня представники скаутської організації “Пласт” принесли Вифлеємський вогонь миру до Верховної Ради та поздоровили українців з прийдешніми святами. Пластуни також заспівали для народних обранців.

Читайте також:
“Пласт” запустив національну краудфандингову кампанію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна