Штаб ООС нарешті помітив на ділянці розведення в Станиці бойовиків під личиною “СЦКК”

 

Штаб Операції Об’єднаних сил визнав, що в Станиці Луганській фіксується перебування представників збройних формувань у камуфляжі російського зразка з символікою на рукавах, яка у складі СЦКК не використовується.

Як повідомляє “Новинарня“, про це у вівторок, 10 грудня, інформують у пресцентрі штабу ООС.

“На ділянці розведення сил і засобів № 1 (Станиця Луганська) фіксується перебування представників збройних формувань у камуфляжі російського зразка у нарукавних пов’язках з написом “СЦКК-JCCC”. Зазначена символіка у складі СЦКК не використовується”, – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що відповідно до пункту 8 Рамкового рішення щодо завершенню розведення сил військовослужбовці ЗСУ, а також представники збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України за жодних обставин не можуть перебувати на ділянках розведення, перебування на яких дозволено тільки офіцерам СЦКК.

Перебування осіб, нібито представників СЦКК, на ділянці розведення порушує Мінські домовленості, що були імплементовані у Рамковому рішенні Тристоронньої контактної групи з розведення сил та засобів, підкреслили в штабі ООС.

Там нагадали, що СЦКК було утворено у вересні 2014 року Україною і Російською Федерацією, які призначили по одному представнику для спільного керування СЦКК. До складу СЦКК увійшли офіцери ЗС України та Російської Федерації, які були розміщені у визначених секторах Луганської та Донецької областей.

У грудні 2017 року офіцери збройних сил РФ в односторонньому порядку припинили свою діяльність у складі СЦКК та покинули Україну. Представників “ЛДЛНР”  у складі СЦКК немає.

Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін наголошує, що Рамкове рішення Тристоронньої контактної групи є обов’язковим для виконання всіма сторонами, що їх підписували.

“Вимагаємо в окупаційної адміністрації Російської Федерації в Луганській області прибрати вищезазначених представників збройних формувань з території ділянки розведення”, – заявили в штабі ООС.

Втім, за даними ЗМІ, бойовики де-факто залишалися на підходах до мосту, лише надягли жилети “СЦКК”, ще з моменту розведення – 26 червня 2019 року. 

Читайте також:
Бойовики імітують розведення сил у Станиці, – СЦКК

Як інформувала “Новинарня”, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін.
Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст біля КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

У 2016 році розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через щотижневі поодинокі обстріли.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на початку червня 2019 року повідомив, що в Мінську на засіданні ТКГ досягнуто домовленості про “режим тиші” в Станиці Луганській з 10 червня і наступне розведення сил.

26 червня опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли з однієї з позицій перед КПВВ “Станиця Луганська” на кілька сотень метрів.
У пресцентрі штабу ООС зазначили: українською стороною вжито усіх необхідних заходів, і відведення сил і засобів не послаблює оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці.

Відтак українські війська закріпились на південній околиці Станиці поблизу КПВВ. Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ. Якщо раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів, то тепер дистанція зросла до понад двох кілометрів.

Читайте також:
“Ето всьо ваш Парашенка”: як виглядає контакт України й “ЛНР” на мосту Станиці після розведення військ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна