Росію на чотири роки відсторонили від чемпіонатів світу й Олімпіад

Доповнено

Виконавчий комітет Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) підтримав запровадження санкцій проти Росії, згідно з якими російські спортсмени не зможуть впродовж наступних 4 років виступати на Олімпійських іграх та чемпіонатах світу через підробку допінгових проб.

Про це у понеділок, 9 грудня, повідомляє ВВС.

Відповідне рішення було одноголосно ухвалено Виконавчим комітетом Всесвітнього антидопінгового агентства у Лозанні.

Будь-яке рішення WADA можна оскаржити в Спортивному арбітражному суді.

Як писала “Новинарня“, раніше слідчі комітету виявили, що російські чиновники видалили невдалі допінг-тести з бази даних, поданої до антидопінгового регулятора.

Тепер російським спортсменам заборонено брати участь не тільки в Олімпійських іграх у Токіо, а й у низці інших великих спортивних змагань.

На Олімпійських іграх російські спортсмени зможуть виступити тільки в нейтральній формі, а якщо виграють медалі, під час нагородження не підніматимуть російський прапор і не гратимуть гімн Росії.

Група  британського юриста Джонатана Тейлора протягом кількох років розслідувала дотримання Росією глобальних антидопінгових правил після скандалу, який розгорівся у 2015 році.

Так, після Олімпіади-2014 у Сочі WADA виявила масову фальсифікацію проб російських спортсменів, організовану на державному рівні. Тоді Росію позбавили права участі в Олімпіадах у Ріо 2016 року, а також в Олімпіаді у Пхьончхані 2018-го, лише деякі спортсмени змогли виступити під нейтральним прапором.

Раніше WADA виявило ознаки маніпуляцій з базою даних Московської лабораторії з 2012 по 2015 рік.
Пізніше голова Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Юрій Ганус підтвердив ЗМІ підміну проб. За його словами, таким чином намагалися захистити репутацію російських спортсменів, які зараз працюють в органах влади або стали спортивними чиновниками. Глава РУСАДА також сказав, що доступ до даних московської лабораторії могли отримати лише люди, близькі до російської влади.

Читайте також:
Палата представників США схвалила антидопінговий “Акт Родченкова”. ПРО ЩО ВІН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна