Перший вирок Антикорупційного суду вступив у силу

 

Екссуддя Надія Посунся не оскаржила вирок Вищого антикорупційного суду, яким її засуджено за неподачу електронної декларації. Вирок набув законної сили 30 листопада.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в неділю, 1 грудня, інформує “Судовий репортер” з посиланням на текст вироку в реєстрі судових рішень.

Зазначається, що близько місяця тому колишню суддю апеляційного суду Дніпропетровського визнали винною і оштрафували на 51 тис. грн з позбавленням права обіймати державні посади (окрім виборних) протягом року. У вироку йдеться, що жінка умисно не подала електронні декларації за 2015 та 2016 роки.

Обвинувачена подала декларації, але не в електронному, а в паперовому вигляді, оскільки неодноразово відмовлялася надати копію свого паспорту та ідентифікаційного коду для формування пакету документів на отримання цифрового підпису в органах ДФС.

Надія Посунся вважає, що фактично її обвинувачують у відмові від отримання електронного цифрового підпису. Тоді як від подачі декларації вона ніколи не відмовлялась, а заперечувала лише спосіб її подачі в електронному варіанті, оскільки без електронного цифрового підпису є неможливою реєстрація в електронному кабінеті на веб-сайті НАЗК, заповнення декларації, її надіслання та оприлюднення.

Відмову від отримання електронного цифрового підпису жінка пояснювала неконкретними та непрозорими нормами закону про захист персональних даних.

Хоча з дій Надії Посунся з грудня 2013 року дійсно вбачається послідовна громадянська позиція щодо небажання отримувати електронний цифровий підпис, колегія суддів вважає, що її незгода з окремими положеннями закону не є поважною причиною виняткового характеру для неподання нею декларацій та не усуває суспільно небезпечного характеру діяння.

Суд вирішив, що жінка, знаючи про вимоги анктикорупційного законодавства, усвідомлювала суспільно небезпечний характер своєї бездіяльності і знала наслідки та бажала їх настання, тобто діяла з прямим умислом.

Суд не взяв до уваги в якості підстави для виправдування вручення судді повідомлення про підозру не Генеральним прокурором України або його заступником, а начальником відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

На момент повідомлення про підозру Надія Посунся була суддею. 24 травня 2018 року Вища рада правосуддя звільнила її у зв’язку з поданням заяви про відставку за власним бажанням.

Перед відставкою у 2018 році колегія суддів на чолі Посунся присудила 5 млн грн вдові моряка, загибель якого в Аргентині українські правоохоронні органи відмовились розслідувати. Після цього вся трійка суддів пішла у відставку. На двох інших суддів Пономарь і Баранніка заведені аналогічні кримінальні справи за неподачу декларацій.

Відповідно до ст.145 закону про судоустрій і статус суддів, відставка судді припиняється у зв’язку з набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього. У зв’язку з цим, екссуддя втрачає право на отримання довічного грошового утримання. У подальшому їй нараховуватиметься пенсія на загальних підставах.

Читайте також:
Ану Посунся! Вищий антикорсуд виніс перший вирок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна