Голодування Закревської не хайп, ми всі маємо підтримати її вимогу, – Сенцов

 

Оголошене адвокаткою сімей Небесної сотні Євгенією Закревською голодування – це позиція людини, якій не байдужа доля розслідування “справи Майдану”, і українці мають її підтримати.

Про це у п’ятницю, 22 листопада, написав колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов на сторінці у Facebook.

“Це не жест і не хайп, це позиція небайдужої людини. І ми усі маємо її підтримати – не у відмові від їжі, а у цій вимозі, щоб президент, уряд та парламент нас почули”, – написав він.

Сенцов розповів, що Закревська є адвокатом і в його справі, і він їй дуже довіряє.

За словами колишнього політв’язня, він розпитував Закревську про розслідування “справи Майдану”, зокрема про те, чи немає зволікання і спроб її “злити”. Євгенія запевнила, що це не так, а слідство таке тривале, тому що обставини подій дуже складні і у них брало участь багато людей.

За її словами, проблемою є те, що у розпал суду справу передають від Генпрокуратури до Держбюро розслідувань, де немає фахівців, готових далі вести цю складну справу.

“І ось учора трапилось те, про що попереджала ні тільки Закревська, але і інші: час закінчився – справу передали у ДБР. Поправка, яка би врегулювала це питання, так і не була прийнята. І Женя запустила новий годинник – оголосила голодування”, – констатував Сенцов.

Як повідомляла “Новинарня“, 21 листопада адвокатка родин героїв Небесної сотні й потерпілих майданівців Євгенія Закревська в ефірі одного з телеканалів оголосила голодування, вимагаючи прийняття Верховною Радою поправки до закону про ДБР, яка дозволить перевести до бюро слідчих Генпрокуратури, що займалися би “справами Майдану”.

Закревська заявила, що не прийматиме їжу доти, доки у ДБР не буде створено такого управління.

Нагадаємо, раніше Євгенія Закревська відмовилася від пропозиції генерального прокурора Руслана Рябошапки очолити новостворений департамент, який здійснює процесуальне керівництво у провадженнях щодо подій на Майдані 2013-2014 років після відходу Сергія Горбатюка.

15 листопада Верховна Рада почала розглядати законопроєкт №2116 про внесення змін до Закону України “Про Державне бюро розслідувань” щодо вдосконалення діяльності ДБР, але не встигла розглянути всі правки.

Зокрема, поправка №318 передбачає, що для забезпечення безперервності й ефективності досудових розслідувань слідчі органів прокуратури прокурори можуть бути переведені за їхньою згодою в ДБР без обов’язкового проведення конкурсу – якщо вони на час набрання чинності цим законом проводять досудове розслідування або здійснюють процесуальне керівництво (не менше 4 місяців поспіль входили до складу груп слідчих або прокурорів) у кримінальних провадженнях щодо акцій протесту з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, і які підлягають передачі за підслідністю до ДБР, але не пізніше, ніж 11 січня 2020 року.

Наступне пленарне засідання парламенту заплановано на 3 грудня.

Як відомо, правозахисниця Євгенія Закревська з 2014 року є одним з основних адвокатів родин Небесної сотні та інших потерпілих майданівців.

Читайте також:
Богдан хотів припинити розслідування справ щодо Майдану й економічних злочинів Януковича, – Горбатюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна