Мінкульт визначив кандидата на пост уповноваженого із захисту мови

 

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський визначився з кандидатом від свого відомства на посаду уповноваженого із захисту державної мови, і найближчими днями ця кандидатура буде внесена на розгляд Кабміну.

Про це Бородянський повідомив у неділю, 9 листопада, в День української писемності та мови.

“Я визначився з кандидатом на позицію уповноваженого із захисту державної мови, і на початку наступного тижня його кандидатура буде внесена на розгляд Кабінету Міністрів України”, – написав міністр у фейсбуці.

За законом, уповноважений із захисту державної мови мав би бути призначений до 16 жовтня. Цього досі не відбулося.

Кандидатури на цю посаду мають визначити три відомства: Мін’юст, Мінкульт і омбудсман.

До 9 листопада лише в секретаріаті Уповноваженого ВР з прав людини відбувся відкритий конкурс на посаду Уповноваженого із захисту державної мови для подання її на затвердження урядом. За результатами відкритого конкурсу комісія більшістю голосів рекомендувала для подання Кабміну кандидатуру: Тарас Кремінь.
У 2014 році він був головою Миколаївської обласної ради, надалі (до 2019 року) – народний депутат України VIII скликання від партії “Народний фронт”, голова підкомітету з освіти Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти; співавтор законів “Про освіту”, “Про фахову передвищу освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, а також ”Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Колишній міністр культури Євген Нищук подавав на “мовного” уповноваженого Юрія Зубка, але після зміни уряду старі кандидатури були відкликані.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу 21 жовтня заявив, що очікує від Міністерства культури, молоді та спорту  подання щодо кандидатури на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності 16 липня. Він, зокрема, передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого із захисту державної мови.

Уповноважений із захисту державної мови та його секретаріат розглядатиме скарги та зможе штрафувати суб’єкти господарювання за порушення вимог закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Читайте також:
Українська втрачає позиції на ТБ і в сфері послуг: мовний моніторинг-2019. ІНФОГРАФІКА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна