“Погрозами та шантажем”: ФСБ вербувала українця, який приїхав до родичів у РФ

 

Контррозвідка Служби безпеки України звітує, що викрила на Чернігівщині спробу вербування українця спецслужбами РФ.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в п’ятницю, 8 листопада, інформує пресцентр СБУ.

Зазначається, що мешканець одного з прикордонних населених пунктів Чернігівщини під час поїздки в Росію, до родичів, потрапив у поле зору ФСБ.

“Представники спецслужби країни-агресора, застосовуючи погрози та шантаж, залучили нашого співвітчизника до негласного співробітництва. Вони змусили чоловіка підписати письмове зобов’язання про співпрацю з ФСБ РФ. Йому було присвоєно псевдонім та відпрацьовано завдання щодо збору інформації про режим охорони та особовий склад військових об’єктів на території регіону”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, згідно з наданими інструкціями, передавати зібрані розвіддані він мав під час наступних візитів у Росію. Усвідомлюючи протиправність такої співпраці та її негативні наслідки після повернення додому, українець звернувся до СБУ.

Він надав свідчення про обставини вербування і відпрацьованих йому розвідувальних завдань.

Враховуючи, що чоловік не виконав злочинного завдання іноземної спецслужби і добровільно повідомив правоохоронні органи про намагання спецслужб РФ залучити його до конфіденційного співробітництва проти України, суд задовольнив клопотання органів прокуратури та звільнив його від кримінальної відповідальності згідно зі ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Контррозвідка СБУ вкотре застерігає, що в зоні ризику та підвищеної уваги спецслужб РФ перебуває широке коло наших співвітчизників – від державних посадовців та військовослужбовців, представників правоохоронних органів, учасників АТО (ООС), національно-патріотичних організацій до пересічних громадян України, які виїжджають до РФ чи тимчасово окупованих територій для працевлаштування, з туристичною метою, відвідування родичів тощо.

При цьому контррозвідка нагадує, що добровільне повідомлення про спроби залучення іноземними спецслужбами громадян України до конфіденційного співробітництва звільняє від кримінальної відповідальності.

Читайте також:
Український митник їхав у РФ: зупинила ФСБ, “шила” контрабанду та вербувала

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна