“У підтримці жертв російської агресії ми одностайні”: як у посольстві Польщі приймали колишніх політв’язнів РФ

 

Увечері 7 листопада, рівно через два місяці після звільнення в результаті так званого обміну “35 на 35”, колишніх російських політв’язнів та їхніх рідних приймали в посольстві Республіки Польща: в Україну приїхала заступниця спікера польського парламенту Малгожата Госєвська, яка давно прагнула зустрітися з нашими полоненими.

Пані Малгожата є не лише віцемаршалком Сейму, а й давно відомою в Польщі та за її межами правозахисницею. Як депутат, Госєвська була (і підтримувала) на Майдані, після початку збройної агресії Росії їздила на Донбас збирати докази російської причетності, які згодом висвітлила в доповіді “Російські військові злочини в Україні”, боролася за звільнення українських політв’язнів на міжнародному рівні тощо.

Не менш активною в цій царині є й депутатка Європарламенту від Польщі Анна Фотига, яка також мала бути присутньою на зустрічі зі звільненими з російського полону українцями в Києві. Проте корективи в ці плани несподівано вніс страйк співробітників німецької авіакомпанії “Люфтганза”, через який пані Фотига до української столиці не потрапила.

“Для мене це дуже зворушливий момент”, — зізналася Малгожата Госєвська, по черзі привітавшись з усіма присутніми політв’язнями, серед яких були Едем Бекіров, Володимир Балух, Микола Карпюк, Роман Сущенко, Олексій Сизонович, Євген Панов, колишні війьковополонені моряки Олег Мельничук, Роман Мокряк, Михайло Власюк, Віктор Беспальченко та інші.

Віцеспікерка Сейму також запевнила, що попри всі розбіжності, які часом виникають між нашими державами, українці завжди можуть розраховувати на польську підтримку.

“Коли йдеться про підтримку жертв російської агресії в Україні, ми у Сеймі завжди єдині й одностайні — незалежно від наших політичних поглядів та суперечок”, — наголосила Госєвська.

“Вірю, що історичні суперечності [між Україною та Польщею] вдасться щасливо подолати, а дбати про добрі польсько-українські взаємини треба завжди. Тим паче, що ми добре розуміємо, хто саме найбільше зацікавлений їх поламати”, — підкреслила пані віцемаршалок, яка, до слова, представляє в Сеймі правлячу партію “Право і справедливість”.

І вона, й присутні на зустрічі іноземні дипломати наввипередки переконували в готовності своїх держав надавати постраждалим від російської агресії українцям усіляку можливу підтримку. А там, крім представників польської амбасади на чолі послом Бартошем Ціхоцьким, були, серед інших, амбасадорка Іспанії Сильвія Хосефіна Кортес Мартін, очільник дипломатичної місії Латвії в Україні Юріс Пойканс (який — до речі, як і пан Ціхоцький — блискуче розмовляє українською), заступник посла Словаччини Матуш Корба тощо.

Зліва праворуч: посол Латвії Юріс Пойканс, старший матрос буксира “Яни-Капу” Михайло Власюк, посол Польщі Бартош Ціхоцький, віцемаршалок Сейму Республіки Польща Малгожата Госєвська

Підтримку закордонні дипломати висловлюють не лише словом, а й ділом: так, невдовзі всі 11 звільнених 7 вересня політв’язнів разом із сім’ями поїдуть на відпочинок у Латвію, а частина визволених тоді ж моряків — у Румунію. А режисер Олег Сєнцов, окрім того, найближчим часом відвідає Іспанію.

Читайте також:
Сенцов їде в Європу: говоритиме про політв’язнів, які залишаються в РФ

Колишні заручники Росії дякували за підтримку не лише польським господарям та їхнім колегам, а й простим громадянам Польщі, Латвії та інших країн, які надсилали їм в ув’язнення листи. Дехто з дописувачів, не вміючи писати кирилицею (а в російській тюрмі листи не-російською мовою не вітаються), вочевидь переписував слова з “гугл-транслейту” — і це окремо зворушувало спраглих до спілкування ув’язнених…

Українську владу на цій досить-таки теплій і невимушеній зустрічі представляв заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Олексій Ілляшенко.

А батько колишнього політв’язня Павла Гриба, Ігор Гриб, який з 2018 року обіймає в МінТОТі посаду начальника відділу з питань осіб, позбавлених особистої свободи, був одностайно визнаний контактною особою, до якої іноземні дипломати можуть звертатися в разі бажанні надати ту чи іншу допомогу.

З мікрофоном — Ігор Гриб, поруч сидить Олексій Ілляшенко

Звісно ж, говорили не лише про звільнених, а й про тих українців, які досі залишаються в застінках у Росії, окупованому Криму та на території ОРДЛО. Українські учасники зустрічі закликали про них не забувати, представники міжнародної спільноти — обіцяли робити все від них залежне, щоб визволити їх з полону.

Насамкінець Едем Бекіров як представник кримськотатарського народу подарував Малгожаті Госєвській прапор Криму. І, здається, в цей момент сльози на очі накотилися не лише у пані віцемаршалка.

Фото: Посольство Республіки Польща в Україні

Читайте також:
“Євромайдан СОС”: у Росії лишаються 86 українських політв’язнів. СПИСОК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна