“Справам Майдану труба?”: під ОП анонсують акцію з вимогою не зупиняти розслідування розстрілів Небесної сотні

 

Рідні загиблих Героїв Небесної Сотні, постраждалі учасники Революції Гідності, їхні адвокати, правозахисники, представники громадянського суспільства анонсують у п’ятницю, 8 листопада, о 13:00, акцію “Справам Майдану труба?” під стінами офісу президента на Банковій.

Як повідомляє “Новинарня“, захід анонсує “Адвокатська дорадча група” у соцмережі Facebook.

“Десять днів тому ми направили звернення до всіх органів влади з чітким планом недопущення розвалу “справ Майдану”. До такого критичного стану справи довела байдужість влади й умисні дії з ліквідації розслідувань. Дедлайн виконання плану – 20 листопада 2019 року, коли прокуратура втрачає функції слідства та “справи Майдану” мають передаватися до ДБР”, – ідеться в повідомленні “Адвокатської дорадчої групи”.

Адвокати зазначають, що наразі жодну з вимог їх і постраждалих не виконано.

“Управління в ДБР не створено. Відповідний закон не прийнято й навіть не внесено необхідні зміни до законопроєкту”, – наголошують вони.

Адвокати акцентують, що “відвернути катастрофічні наслідки можна лише чіткими, швидкими, скоординованими діями органів влади. Відповідальним за таку координацію є президент”.

“Ми прийдемо під офіс президента, щоб показати важливість “справ Майдану”, запропонованих кроків і пояснити наслідки саботування вирішення проблеми. На цю проблему вже неодноразово звертали увагу потерпілі, учасники Революції гідності, їхні адвокати та правозахисні організації. Але всі їхні пропозиції були проігноровані”, – зазначили організатори акції під назвою “Справам Майдану труба?”.

Як відомо, Роман Труба, директор Державного б’юро розслідувань, на яке відтепер покладені обов’язки розслідувати злочини високопосадовців, суддів і працівників правоохоронних органів, заявив, що у зв’язку із переходом справ від ГПУ до ДБР, розслідування справ Майдану буде призупинене.

“На якийсь час це зупинить розслідування, бо 5 тисяч томів матеріалів будуть передані новим слідчим. 5 років розслідування, які потрібно відмотати назад та дослідити з самого початку”, – сказав Роман Труба.

Як пояснив директор ДБР, проблема полягає у тому, що в ДБР “катастрофічно не вистачає слідчих”.

Закон України “Про Державне бюро розслідувань” обмежує кількість працівників, які можуть працювати в ДБР – 1500 людей по всій Україні разом зі слідчими, оперативниками та державними службовцями.

Відтак Роман Труба пропонує внести зміни до законодавства, збільшити кількість слідчих і запровадити спрощену конкурсну процедуру для слідчих із Генпрокуратури, які переходять до Держб’юро розслідувань.

“Для того, щоб розслідування не було зупинене, потрібно терміново вносити зміни до законодавства, якими:

  • скасовується гранична чисельність працівників ДБР;
  • запроваджується спрощена конкурсна процедура (лише співбесіда) для слідчих ГПУ, які розслідують справи Майдану”, – пропонує Труба.

Правозахисники і адвокати родин Небесної сотні бачать у цій ситуації загрози для належного продовження розслідування розстрілів та інших злочинів, скоєних під час Революції гідності, і оголосили, що мають свої пропозиції.

Вони побоюються, що за “спрощеною процедурою” до ДБР прийдуть люди, які “похоронять розслідування”.

Читайте також:
В Управлінні спецрозслідувань ГПУ викрали два томи зі “справи Майдану”, Портнов заявив у ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна