Україна готова до припинення транзиту газу з Росії, – Оржель

 

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що Україна готова до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.

Про це він сказав у понеділок, 4 листопада, у ефірі програми “Свобода слова” на ICTV.

За його словами, підземне зберігання газу в Україні зможе забезпечити опалювальний сезон.

Глава Міненерго розповів про рекордну кількість закачаного газу в українських ПЗГ – “країна не потребує постачання газу”.

“Якщо говорити про газ, а я є безпосереднім учасником перемовин про підписання транзитного договору, то ми готові до зупинки транспортування українською територією. Зараз в українських газосховищах рекордна кількість газу. Проте ми в жодному разі не виключаємо пріоритетність підписання договору на транспортування газу”, – заявив він.

Також Оржель зазначив, що Київ може підписати новий договір про транзит.

“Для України є пріоритетом отримання коштів за транспортування. Ми працюємо дуже активно з нашими європейськими партнерами, щоби підписати за новими європейськими правилами договір з Газпромом”, – зазначив міністр.

Як писала “Новинарня“, наприкінці жовтня президент РФ Володимир Путін заговорив про зниження ціни на газ для України. Натомість він закликав Україну обнулити судові претензії між “Газпромом” і “Нафтогазом України”, пов’язані з врегулюванням проблеми боргу і підписанням контрактів на транзит і поставку газу.

Раніше глава російського “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що компанія готова запропонувати Україні “нульовий варіант” щодо відкликання всіх судових позовів.

28 жовтня в НАК “Нафтогаз України” прокоментували чергову тристоронню зустріч в Брюсселі по газу, заявивши, що жодних офіційних пропозицій про врегулювання відкритих питань російська сторона досі не передавала, без чого неможливе вирішення проблем.

Читайте також:
“Нафтогаз” підвищив ціни на газ для промисловості в листопаді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна