У новому позові до “Газпрому” “Нафтогаз” вимагає переглянути транзитний тариф

 

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” в новому арбітражному позові до російського “Газпрому” вимагає переглянути транзитний тариф, за яким Україна недоотримала 11,8 мільярда доларів.

Про це повідомив виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

“Тепер щодо наших позовних вимог у новому арбітражі. Перше і найголовніше – ми вимагаємо переглянути транзитний тариф. Наше право вимагати перегляд тарифу передбачено в самому контракті”, – написав він у фейсбуці 5 листопада.

Вітренко пояснив, що попередній арбітраж не розглядав питання перегляду тарифу, оскільки запит “Нафтогазу”, відправлений “Газпрому” влітку 2009 року, не відповідав формальним вимогам. Тому “Нафтогаз” вимагає переглянути ці умови за період з 13 березня 2018 до закінчення дії контракту (1 січня 2020 року).

“Ми розрахували такий тариф разом з авторитетними незалежними експертами. Він визначається для кожної точки входу і виходу з українською ГТС (так передбачають європейські норми). Але, оскільки “Газпром” відмовився застосовувати нові тарифи, то зараз логічно говорити вже про компенсації за те, що переглянутий тариф не був застосований”, – пояснив Юрій Вітренко.

“Фактично, мова йде про різницю між тим, що ми отримали за транзит, і повинні отримати за переглянутими тарифами. Така різниця становить 11,8 млрд доларів (плюс відсотки). Саме таку суму ми та вимагаємо в якості компенсації”, – пояснив посадовець.

За інформацією Вітренка, в цю суму “Нафтогаз” також заклав компенсацію збитків на випадок, якщо транзит через Україну не продовжиться.

Значну частину суми становить прискорена амортизація, оскільки тоді газотранспортна система буде використовуватися тільки два роки замість 30 років, вказаних в контракті. Якщо ж транзит буде продовжено, то позовні вимоги будуть переглянуті в бік зменшення, але в якому обсязі – поки не відомо, відзначив Вітренко.

Читайте також:
“Нафтогаз” підвищив ціни на газ для промисловості в листопаді

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна