Іран наповнив урановим газом понад тисячу центрифуг на ядерному об’єкті

 

Іран почне наповнювати урановим газом понад тисячу центрифуг на укріпленому ядерному об’єкті, побудованому всередині гори.

Як повідомляє “Новинарня“, про це заявив Ірану Хасан Рухані у вівторок, 5 листопада, пише “Європейська правда”.

Зазначається, що це четвертий крок Тегерана в бік виходу з ядерної угоди зі світовими державами, оскільки президент США Дональд Трамп відмовився від пакту понад рік тому.

Оголошення президента Хасана Рухані означає, що іранський ядерний об’єкт “Фордо”, оприлюднений лише 10 років тому, знову стане активним атомним майданчиком, а не дослідницьким об’єктом, як це передбачено угодою 2015 року.

Держдепартамент днями оголосив, що продовжить виняток, який дозволяє російській державній ядерній компанії “Росатом” здійснювати роботу на майданчику.

1044 центрифуги Fordo раніше були порожніми в рамках угоди. Рухані пригрозив вивести Іран з угоди на початку січня 2020 року.

“Ми усвідомлюємо їхню чутливість до об’єкта Fordo і цих центрифуг”, – сказав Рухані у прямому телевізійному зверненні.

“У той же час ми не можемо терпіти одностороннього виконання наших зобов’язань та жодних зобов’язань з їхнього боку”.

В Європейському Союзі закликали Іран продовжити виконувати умови ядерної угоди.

“Ми продовжуємо закликати до анулювання таких заходів і всього, що може поставити під питання угоду щодо іранської ядерної програми. Від цього залежить наша безпека, і ми очікуємо від Ірану повної відповідності даній угоді”, – заявила речниця верховної представниці ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федерики Могерині Майя Косьянчич.

Угода, яку 2015 року підписали Іран, США, Росія, Китай, Німеччина, Франція та Великобританія, передбачає виконання Тегераном низки зобов’язань щодо обмеження його ядерної програми в обмін на скасування санкцій США та ЄС. У травні 2018 року США в односторонньому порядку вийшли з угоди, після чого Вашингтон відновив дію скасованих раніше санкцій щодо Тегерана та запровадив нові обмежувальні заходи.

Як інформувала “Новинарня“, Росія припинила ще одну ядерну угоду зі США.

Читайте також:
НАТО проводить таємні навчання на випадок ядерної війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.