Росія припинила ще одну ядерну угоду зі США

 

Російська Федерація припинила дію угоди про співпрацю з США в сфері наукових досліджень і розробок в ядерній та енергетичній сферах. Про це йдеться на сайті уряду РФ.

Як заявили в уряді, введення США антиросійських санкцій “безпосередньо торкнулося напрямків співпраці”, передбачених угодою.

Зокрема, США в квітні 2014 року оголосили корпорації “Росатом” про припинення співпраці в галузі атомної енергетики у зв’язку з подіями в Україні, а в подальшому американцями були скасовані “двосторонні зустрічі і заходи”.

Також уряд оголосив про припинення дії виконавчої угоди про співпрацю “Росатому” і міністерства енергетики США “про співробітництво в проведенні досліджень можливості конверсії російських дослідницьких реакторів на використання низькозбагаченого уранового палива”, укладеної в 2010 році.

“Станом на лютий 2016 року Угоду в основному виконано, роботи з дослідження можливості конверсії реакторів завершені”, – йдеться в довідці до розпорядження.

У нинішніх умовах, як сказано в документі, “подальша співпраця з американською стороною”, що припускає в тому числі “допуск американських громадян на російські ядерні об’єкти”, є “недоцільною”.

“Регулярне продовження США санкцій проти Росії, в число яких входить і призупинення російсько-американського співробітництва в галузі атомної енергетики, вимагає прийняття контрзаходів щодо американської сторони.
За Російською Федерацією буде зберігатися можливість відновити співпрацю щодо Угоди, коли це буде виправдано з точки зору загального контексту відносин із США”, – йдеться в документі.

Нагадаємо, це вже друга угода з Америкою, з якої за останній тиждень вийшов Кремль. 3 жовтня влада РФ заявила, що відновить дію російсько-американських домовленостей з утилізації плутонію, якщо США скасують санкції проти Росії й так званий закон Сергія Магнітського.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна