101-ша річниця Листопадового чину: у Львові розгорнули блокпости

 

У п’ятницю, 1 листопада, у Львові відзначили 101-шу річницю Листопадового повстання, внаслідок якого у 1918 році проголосили Західноукраїнську народну республіку.

Під час урочистих заходів із цієї нагоди представники влади разом із громадськістю вшановували пам’ять Українських Січових Стрільців, вояків УГА, а також новітніх Героїв, які загинули в АТО/ООС на сході України, передає “АрміяInform”.

Учасники поклали квіти до Меморіалу воїнам УГА на Личаківському кладовищі й запалили лампадки на могилах Дмитра Вітовського – Держсекретаря військових справ ЗУНР, Михайла Галущинського – коменданта Січових Стрільців, Олександра Тисовського – керівника і засновника “Пласту”. Після цього квіти поклали до могили Президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича, помолилися за тих, хто віддав своє життя у боротьбі за незалежність України.

Фото: АрміяInform

Також того ж дня вранці представники “Товариства з пошуку жертв війни “Пам’ять” організували реконструкцію подій тих часів.

Під стінами Львівської облдержадміністрації і ратуші (у 1918-му вони були одними зі стратегічних будівель міста) розгорнули справжні блокпости. Кілька членів товариства у відповідній уніформі несли там варту. Крім того, до ратуші підігнали справжній бронеавтомобіль. Тут можна було побачити і зброю, якою тоді воювали – гармату, кулемет, гвинтівки, гранати.

Також 3 листопада у сквері “На валах” у місті Лева відбудеться театралізоване військово-історичне дійство “Бій за Львів”.

Як писала “Новинарня“, Польща передала бібліотеці Стефаника у Львові копії документів УНР і ЗУНР.

Читайте також:
100 років тому: смерть Австро-Угорської імперії та народження ЗУНР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна